Секции

25 April 2024 00:08

Над 100 000 поляци подкрепиха оставането на страната си в ЕС

Над 100 000 полски граждани подкрепиха членството на страната си в Европейския съюз, след като Конституционният съд постанови, че части от европейското законодателство са несъвместими с конституцията, което подхрани опасения, че Варшава може да поеме курс към излизане от Съюза. По тази причина опозиционни партии и граждански организации инициираха протести в редица градове на страната – Варшава, Гданск, Познан, Шчечин, Вроцлав. Демонстрантите, които във Варшава се събраха пред Кралския замък, скандираха: „Оставаме!“ и „Брекзит не може да се случи тук!“

Януш Кучински – демонстрант: Страхувам се, че може да се върнат лошите времена, които младите хора не помнят. Тогава нямаше свобода, нямаше демокрация. Изглежда, че както се случи Брекзит изведнъж и неочаквано, същото би могло да се случи и тук.

Политиката на „Право и справедливост“ застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди лидерът на опозиционната партия „Гражданска платформа“ Доналд Туск. „Знаем защо те искат да напуснат (ЕС)…, за да могат да нарушават демократичните правила безнаказано“, каза бившият председател на Европейския съвет.

Конституционният съд на Полша постанови на 7 октомври, че няколко членове от Договорите на ЕС не съответстват на полската конституция, което поставя под въпрос върховенството на правото на Съюза над националното законодателство.

Управляващата партия „Право и справедливост“ обяви, че не планира излизане на Полша от ЕС, но премиерът Матеуш Моравецки каза, че всяка страна членка трябва да бъде третирана с уважение и Съюзът не бива да бъде само „група от равни и по-равни“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче