Секции

24 April 2024 22:55

В пустинята Атакама строят гигантски телескоп, който ще търси извънземен живот

В пустинята Атакама астрономи строят смятания за най-голям на Земята телескоп Магелан. Основна негова задача ще бъде търсенето на форми на живот на други планети. Учените смятат, че е голяма възможността да бъдат засечени органични молекули и на други места във Вселената.

Ясното небе над пустинята Атакама в Чили е предпочитано от хората, които изучават състава на Вселената, но сега експертите се стремят да направят следващата стъпка: да открият форми на живот на други планети. На земя в непосредствена близост до обсерваторията Лас Кампаняс, на около 480 км от Сантяго, международен консорциум от университети и научни институции изгражда гигантския телескоп Магелан (GMT), който ще има резолюция 10 пъти по-голяма от тази на космическия си събрат Хъбъл.

Леополдо Инфанте – директор на обсерваторията Лас Кампаняс: „Този телескоп ще има по-добра разделителна способност от космическите телескопи. Има една основна научна причина да го строим – да открием живот на други планети. Защото, знаете, планети са откривани в много звезди близо до Слънцето, но живот не е бил откриван. Телескопът ще наблюдава атмосферата на планетите, ще може да засича органични молекули. Това е очакването. Който открие живот на друга планета, ще спечели Нобелова награда“.

Комплексът на стойност 1.8 милиарда долара се очаква да бъде оперативен до края на това десетилетие. Той ще се конкурира с Изключително големия телескоп на Европейската южна обсерватория, разположен също в Атакама, и с телескопа TMT, който се строи в Хавай. Магелановият телескоп ще има седем твърди монолитни огледала, смятани за най-големите с днешна дата, които ще осигурят единична оптична повърхност с диаметър 24.5 метра и обща събирателна площ от 368 квадратни метра.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче