Секции

20 April 2024 15:51

Австрия започна първа в ЕС ваксинацията на деца от 5 до 11 години

Един ден, след като Австрия удължи локдауна заради COVID-19 като част от борбата си срещу ръста на ежедневните инфекции, родители заведоха децата си да бъдат ваксинирани. Това се случи почти две седмици по-рано от срока 13 декември, когато трябва да пристигнат първите доставки на ваксините за деца между 5 и 11 години.

Уте Ворш – майка: Щастлива и развълнувана съм, че ваксината за деца най-накрая бе одобрена, защото тя може да даде на родителите определена сигурност. Абсолютно необходима и важен принос за обществото като цяло.

Флориан Ворш – 8-годишен: Много добре, защото коронавирусът сега не може да ме достигне лесно. Ако се заразя, мога да се разболея сериозно, но ако си ваксиниран, ще бъдеш по-добре защитен.

На 25 ноември Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината на Пфайзер/Бионтех за деца между 5 и 11 години. Препоръката е в тази възрастова група да се инжектира доза от 10 микрограма в горната част на ръката. Втората доза трябва да се постави след 3 седмици. Ваксината е същата като при младежите от 12 до 17 години, одобрена за употреба още през май. По силата на строгия локдаун в Австрия ресторанти, кафенета, театри, музеи и магазини за несъществени стоки са затворени. Ресторантите могат да доставят храна за вкъщи, докато магазините могат да реализират онлайн продажби. Хората могат да излизат от вкъщи само да пазаруват стоки от първа необходимост или да отидат на работа. Позволена е и кратка физическа активност на отрито.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче