Секции

19 April 2024 11:24

Гърция се сдоби с първите изтребители Рафал по сделка с Франция

Гърция се сдоби с първите изтребители Рафал по сделка с Франция. 6-те свръхзвукови самолета прелетяха над Атина на път за военновъздушната база Танагра. По договор страната трябва да получи още 18 изтребителя.

Първите френски изтребители Рафал, които Гърция получава по сделка с Франция, прелетяха над Атина на път за военната база Танагра. Там ги посрещнаха премиерът на страната Кириакос Мицотакис, министъра на отбраната Никос Панайотопулос, началника на Генералния щаб на армията ген. Константинос Флорос. Самолетите са част от сделка за 18 изтребителя Рафал на стойност 2.32 милиарда евро.

Кириакос Мицотакис – премиер на Гърция: „След десетилетие на икономии ние отново сме в състояние да подобрим отбранителните си способности. Пристигането на първите 6 изтребителя Рафал за рекордно време от вземането на политическо решение акцентира на нашия ангажименст постоянно да инвестираме във възпиращ капацитет“.

Атина ще получи общо 24 изтребителя Рафал, като за останалите шест се очаква да бъде подписан договор в следващите седмици. Два от изтребителите, пристигнали в Гърция, могат да бъдат използвани за обучение на пилоти, а останалите четири са едноместни. 8 гръцки пилоти и 50 техници вече са преминали обучение във Франция.Рафал са оборудвани с усъвършенствани електронни системи и оръжия, които дават предимство във въздушен бой. Освен самолетите Гърция планира да купи три нови фрегати, френско производство, за 3 милиарда евро.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче