Секции

23 April 2024 14:40

В Турция температурата падна до минус 33 градуса, студ и сняг в Гърция до сряда

Студеното време засяга почти целия регион на Балканския полуостров. В Турция температурите паднаха до сибирските минус 33 градуса по Целзий. Сняг и минусови температури сковаха и Северна Гърция при преминаването на циклон. Студеното време ще продължи поне до средата на седмицата.

Ниски температури и сняг сковаха съседните ни Турция и Гърция. Температурата на въздуха е паднала до 33 градуса под нулата в Източна Турция тази нощ, съобщава държавната телевизия. Най-ниската температура е измерена в източния окръг Агръ. Голяма част от Турция е в плен на снега. Метеорологичната служба обяви жълт и оранжев код в 49 града на страната заради очакваните снеговалежи. Очаква се сняг да завали и в Истанбул, където валежите ще продължат до сряда. Температурата на въздуха ще падне още повече, прогнозират метеоролозите. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу призова гражданите да не излизат навън с личните си автомобили и да бъдат предпазливи.

Студ, сняг и силен вятър се очаква да сковат и Гърция до сряда. Нахлуващият към страната студен фронт ще донесе ниски температури, обилни снеговалежи и виелица. Максималните температури няма да превишават три градуса над нулата. Особено силно зимното време ще бъде почувствано в централните и северни части на страната. Сняг вали до Солун, а в района на град Ксанти движението на леки автомобили се извършва само с вериги. Температурите паднаха под нулата. Има заледени участъци, предупреждават от пътна полиция. Засега фериботите се движат по график, съобщават пристанищните власти. Засилването на вятъра в морето може да доведе до нарушен трафик на морския транспорт. В цялата страна общините отвориха отоплени зали за хората, които нямат възможност да отопляват домовете си при тази енергийна криза. Сняг в следващите дни се очаква да падне и в Егейска Гърция и Източен Пелопонес, на Крит и Додеканезите.

В Албания училищата ще бъдат във ваканция от понеделник до сряда заради очакваното студено време в страната, където метеоролозите предвиждат температурите да паднат до минус 17 градуса. Министърът на образованието посочи, че мярката е взета с цел да бъде защитено здравето на децата. Спирането на снеговалежите в югоизточната част на Албания беше последвано от значително понижение на температурите, които варират от -10 до -13 градуса по Целзий. В страната бе отбелязана и рекордно ниска температура от -17 градуса. Министър-председателят Еди Рама информира в социалните мрежи, че работата по почистването на заснежените райони продължава с пълна сила. Дебелината на снежната покривка в градските райони е до 10 см, а на надморска височина от 1000 метра – до 40 сантиметра.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче