Секции

28 March 2024 14:27

Борел: Допълнителни 500 млн. евро от ЕС за танкове и артилерия за Украйна

Допълнителни 500 млн. евро от помощта на ЕС за Украйна по линия на Европейския механизъм за мир ще бъдат използвани за закупуване на тежко въоръжение: танкове и артилерия. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви това при пристигането си на срещата на външните министри от Групата на седемте (Г-7).

"Това е седмата среща на министрите на външните работи от Г-7 от началото на кризата в Украйна. Рецептата остава същата - повече подкрепа за Украйна, включително военна. Ще обявя военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, с което помощта ни ще достигне общо 2 милиарда евро", заяви Борел.

Той уточни, че тези средства "ще бъдат използвани за закупуване на тежки оръжия, като досега вече сме изпратили бронирани машини, танкове, артилерия и снаряди".

Запитан дали страните от ЕС биха могли да финансират доставката на военни самолети за Украйна, Борел отговори: "Не, с 500 милиона евро не могат да се доставят много самолети, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на тежките оръжия, необходими за този вид война".

Борел също така призова страните от Г-7 да засилят натиска върху Русия, да наложат нови санкции, да се опитат да я изолират на световната сцена и да "създадат единен фронт в подкрепа на Украйна". /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче