Секции

29 March 2024 01:38

Червеният кръст обвини Европа в "двоен стандарт" спрямо украинските бежанци

Ръководителят на най-голямата хуманитарна мрежа в света обвини Европа в "двоен стандарт" по отношение на миграционната политика.

Бързото приемане на украинци, бягащи от руските нападения, поставя въпроса за "двойния стандарт" на Европа по отношение на мигрантите, който е в противоречие с неприемането на хора, бягащи от насилие в Африка, Близкия изток и други страни, заяви Франческо Рока - президент на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

По време на пресконференция Рока заяви, че не смята, че "има някаква разлика" между човек, който бяга от Донбас в Източна Украйна, и човек, който бяга от екстремистката групировка "Боко Харам" в Нигерия.

"Тези, които бягат от насилие, тези, които търсят закрила, трябва да бъдат третирани еднакво", отбеляза Рока.

Той заяви, че съществува "морален императив" да се помага на хората, бягащи от насилие и сътресения, и че "политическият, общественият и хуманитарният отговор на кризата в Украйна показа какво е възможно, когато човечността и достойнството са на първо място, когато има глобална солидарност".

"Надявахме се, че украинската криза щеше да бъде повратна точка в европейската миграционна политика, но, за съжаление, това не се случи", каза Рока. /БГНЕС, Анадолска агенция

Женева / Швейцария

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче