Секции

28 March 2024 21:47

Финландия и Швеция официално подадоха заявления за членство в НАТО

Финландия и Швеция представиха днес официално своите кандидатури за членство в НАТО.

"Горещо приветствам заявленията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО", заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, след като получи официалните молби от посланиците на Финландия и Швеция в Брюксел Клаус Корхонен и Аксел Вернхоф.

Столтенберг определи този ход като "историческа стъпка" и подчерта, че Швеция и Финландия са "най-близките партньори на НАТО" и тяхното членство "ще увеличи нашата обща сигурност".

Той заяви също, че съюзниците от НАТО "са решени да работят по всички въпроси и да постигнат бързи заключения" относно процеса на членство.

Столтенберг потвърди, че НАТО вече е повишила бдителността си в региона на Балтийско море, а силите ѝ "ще продължат да се адаптират при необходимост".

Този ход идва въпреки опасенията на Русия, че разширяването на НАТО ще има дестабилизиращи последици за сигурността в Европа.

Руският президент Владимир Путин заяви в понеделник, че Москва "няма проблем" с Швеция или Финландия, но че "разширяването на военната инфраструктура на тази територия със сигурност ще провокира нашия отговор".

Турция, която е дългогодишен член на НАТО, също изрази своите възражения срещу кандидатурите за членство на Финландия и Швеция, критикувайки двете скандинавски държави, че толерират и дори подкрепят терористични групировки. От друга страна, беше съобщено, че Турция е подготвила документ от 10 точки, съдържащ условията за членство на двете страни в алианса.

За да се присъедини една страна към НАТО, е необходимо единодушното одобрение на всички 30 държави от алианса./БГНЕС

Брюксел / Белгия

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче