Секции

28 March 2024 20:44

Продоволствена криза: В Украйна сеят между ракети и снаряди

Продоволствените проблеми се увеличават заради невъзможността на Украйна да изнася милиони тонове зърно и други селскостопански продукти, защото нападенията продължават. Войната и руската блокада на пристанищата й са спрели голяма част от този поток, което застрашава световните хранителни доставки.

Много от тях са и силно минирани, селскостопанските машини и складовете са до голяма степен унищожени, а работата на фермерите е затруднена.

Сега ситуацията е такава, че нямаме никаква селскостопанска техника. Върнахме си земя, която не е минирана и можем да обработваме, но не и техника, защото тя е в по-голямата си част унищожена. Цялото основно оборудване е унищожено.

Михаил Перушенко, селскостопански работник:

В района на Харков сраженията все още продължават в селските райони северно от града, а работата по голяма част от земеделските земи все още не е възобновена. Земеделските стопани се опитват да засеят земята навсякъде, където е възможно, колкото се може по-бързо. Работейки в тандем, трактористите се координират визуално помежду си, за да избегнат кратерите, оставени от ударите.

Има много ровове, цялото поле е пълно с дупки от обстрела. Сега не стрелят тук, но други полета все още се обстрелват и има ракети в земята. Минаваме покрай тях и сеем. Какво друго можем да направим?

Александър Безухлий, тракторист:

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с лидерите на Франция и Германия, че Русия е готова да обсъди начини за възобновяване на доставките на зърно от черноморските пристанища. Властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че пристанището в Мариупол ще бъде готово да приема кораби до края на май. 6 чуждестранни товарни кораба все още очакват да отплават към родните си пристанища. Руското министерство на отбраната заяви, че е предложило коридори за излизане към Черно и Авозско море.

Русия и Украйна осигуряват почти една трета от световното предлагане на пшеница. Преди руското нахлуване Украйна беше смятана за световната житница, на която се падаха 12% от световния износ на пшеница, 15% от царевицата и половината от слънчогледовото олио.

Русия е и ключов световен износител на торове.

/Източник информация и снимка: Euronewsbulgaria/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Сексапилът е начин на мислене - удобен начин на живот. То е да обичаш себе си, дори в най-отблъскващите моменти.


Холи Бери