Секции

29 March 2024 12:59

„Газпром” потвърди спирането на доставките за Нидерландия

Руската компания "Газпром" обяви, че е спряла доставките на газ за Нидерландия, след като енергийната компания GasTerra е отказала да плати в рубли.

"Газпром" напълно спря доставките на газ за „GasTerra” поради неплащане в рубли", се казва в изявление на руския газов гигант.

Москва поиска клиентите от "недружелюбни страни", включително държави-членки на ЕС, да плащат за нейния газ в рубли, което се възприема като начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу централната ѝ банка, наложени заради конфликта в Украйна.

„Газпром” заяви, че до 30 май не е получил плащания за доставките на газ за Нидерландия през април, въпреки че е уведомил GasTerra, че от 1 април плащанията трябва да се извършват в рубли.

Частично държавната „GasTerra” заяви в понеделник, че очаква доставките на газ да бъдат прекъснати, след като "реши да не изпълнява едностранните изисквания на „Газпром” за плащане ", тъй като те биха нарушили санкциите на ЕС.

Прекъсването означава, че от днес до октомври на Нидерландия няма да ѝ бъдат доставени 2 млрд. куб. м газ, заяви GasTerra, като добави, че "е предвидила това, като е закупила газ от други места".

Нидерландия е последната от поредицата европейски държави, които са засегнати от спирането на руския газ, като през май бяха прекратени доставките за Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за около 15 % от доставките си на газ, което възлиза на около 6 млрд. куб. м газ годишно, твърди правителството.

Това е по-малко от средния процент за ЕС, който е 40 %, но подобно на други европейски държави Нидерландия се стреми да намали зависимостта си от руската енергия. /БГНЕС

Москва / Русия

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче