Секции

28 March 2024 23:45

Папата: Християните, свидетели на мира, а не един срещу друг

Християните трябва да бъдат свидетели на мира и могат да го направят, ако са обединени, „а не един срещу друг ". Това каза папата на аудиенция с делегация от млади свещеници и монаси от източноправославните църкви."

Предстоящият празник Петдесетница ни казва, че единството е дар, хармония, път, мисия. Това изтъкна папа Франциск на аудиенцията с около двадесет млади свещеници и монаси, членове на Източноправославни църкви от различни традиции. Папата предложи четири кратки размишления, вдъхновени от този празник и които се отнасят до „пълното единение за което копнеем“.

Единството е благодат

Единството е дар, „който идва свише“, посочи папата. Разбира се, необходимо е да се молим и да работим, за да го постигнем. Постигането на единство не е преди всичко плод на земята, а на небето, обясни Франциск. Това не е резултат от нашия ангажимент, от нашите усилия и от нашите споразумения, а преди всичко от действието на Святия Дух, към когото трябва да отворим сърцата си с доверие, за да може той да ни води по пътищата на пълното единение.

Не еднообразие, а хармония

Единството е хармония, продължи папата, като визира и присъстващата на срещата всеправославна делегация, която свидетелства за това: Единството не е еднообразие и дори не е резултат от компромиси или крехки дипломатически баланси. Единството е хармония в разнообразието на харизмите, породени от Духа. Защото Светият Дух поражда едновременно множественост и единство, както на Петдесетница, където различните езици не са сведени до един, а са асимилирани в своето множество.

Единството нараства в споделянето

Събитието на Петдесетница все още учи, че единството е път, каза папата. Това се постига не чрез седене на масата, а в движението, запечатано у вярващите от Духа: Едиството се постига по общ път: нараства в споделянето, стъпка по стъпка, в общата готовност да приемаме радостите и трудностите на пътуването, в изненадите, които възникват по пътя.

Съвместно възвестяване на Евангелието

Накая, папа Франциск се спря на връзката между единството и провъзгласяването на Христос. Единството не е просто самоцел, а е свързано с плодотворността на възвестяване на Еангелието: единството е за мисията. Както Исус се молеше: „Нека всички бъдат едно... за да повярва светът” (Йоан 17:21). На Петдесетница Църквата се ражда мисионерска. И днес светът все още чака, дори несъзнателно, да познае Евангелието на милосърдието, свободата и мира, за което сме призвани да свидетелстваме един друг, а не един срещу друг или един далеч от друг.

В това отношение папата благодари за общото свидетелство, предлагано от техните Църкви, особено за онези, които са запечатали вярата си в Христос с кръвта си. „Благодаря ви за всички семена на любов и надежда, разпръснати в името на Възкръсналото разпятие в различни региони, все още белязани, за съжаление, от насилие и конфликти, които твърде често се забравят”.

Накрая папата припомни, че Христовият кръст е „компасът, който ни води по пътя към пълното единение“. Накрая, всички заедно измолиха молитвата Отче наш, всеки на своя език./Ватикан нюз

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче