Секции

16 April 2024 11:33

Орбан: Газово ембарго на Русия ще съсипе европейската икономика

Продължаването на политиката на санкции и налагането на газово ембарго на Русия ще съсипе цялата европейска икономика, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

"ЕС трябва бавно да промени стратегията си, защото с инфлация ще фалираме. Никой няма интерес от това цяла Европа да фалира. След петролното ембарго те искат да наложат и газово ембарго, с което ще съсипем цялата европейска икономика", заяви Орбан по радио Kossuth.

Ембаргото върху доставките на руски газ за ЕС ще има пагубен ефект върху икономиката не само на Унгария, но и на цяла Европа.

Отговаряйки на въпрос относно обсъждането на страните от ЕС за възможността за въвеждане на забрана за доставка на синьо гориво от Руската федерация, той каза, че правителството му е категорично против подобна стъпка. Въпросът е не само, че Унгария няма алтернатива, но и че това може да унищожи цяла Европа“, обясни Орбан. Той изрази увереност, че при обсъждането на този въпрос в ЕС "здравият разум ще надделее".

Премиерът отбеляза още, че събитията в Украйна и санкциите срещу Русия вече са предизвикали "военна инфлация, която е различна от инфлацията в нормална ситуация" в цяла Европа. „Докато има война, ще има инфлация, така че мирът е единственият начин да спрем военната инфлация“, каза той.

Орбан каза още, че правителството му разработва бюджет за следващата година, отчитайки "последиците от войната" и е принуден да предприеме допълнителни мерки "за защита на унгарските семейства и ограничаване на сметките за комунални услуги". Днес ще бъде издадено правителствено постановление за мерки за подкрепа на 100 000 малки предприятия. Фиксираният ценови таван на бензина остава, но колко време ще продължи зависи само от ситуацията в Украйна, отбеляза премиерът.

Унгария подкрепя финансирането на мира, а не войната и затова не доставя оръжия на Украйна, каза Орбан.

„Унгарското правителство е почти единственото в Европа, което казва, че е необходимо да се финансира мир, а не война“, каза той, припомняйки, че за разлика от други страни от ЕС и САЩ, Унгария отказа да доставя оръжие на Киев, без да иска да се включи в украинския конфликт. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче