Секции

19 April 2024 21:04

Атина: Анкара увеличава напрежението

Гръцките власти очакват два хода от страна на Турция, които ще увеличат напрежението между двата номинални съюзници с още една степен това лято, до нива, които не са наблюдавани от 2020 г. насам.

Първият ход ще бъде официално оспорване на суверенитета на няколко острова в Егейско море - чрез писмо на постоянния представител на Турция в ООН Феридун Синирлиоглу до генералния секретар на ООН или чрез нота. Това е старата тактика на "сивите зони", прилагана от Турция от 90-те години на миналия век, съобщи "Катемирини". Във всеки случай Атина е готова да се противопостави на подобен ход, както направи в края на миналия месец, когато отговори с писмо до ООН на турските аргументи за демилитаризацията на гръцките острови.

Вторият ход, който се обмисля в Анкара, е да се предостави лиценз за проучване на държавната компания Turkish Petroleum Corporation в района между островите Родос и Крит. Това би означавало засилване на турските претенции. Аргументът на Турция винаги е бил, че островите нямат собствен континентален шелф или изключителна икономическа зона, но досега тя ограничаваше претенциите си основно до най-източния гръцки остров Кастелоризо. Сега Турция ще оспорва суверенните права на повече и по-големи острови.

Каквито и да са действителните намерения на Турция, гръцките високопоставени лица са доста убедени, че напрежението ще ескалира, а не обратното. И това се дължи поне отчасти на политическата поляризация в Турция преди президентските и парламентарните избори през юни 2023 г., както и на ниските позиции на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в социологическите проучвания. Гръцките високопоставени лица смятат, че последните стъпки, включително безпрецедентните нападки на Ердоган срещу Гърция в Twitter късно в четвъртък - публикувани и на гръцки език, за добро - са признак на нервност и вярват, че има предпазни клапани, които няма да позволят ескалацията да достигне "нестандартни" нива.

Един такъв предпазен клапан, според Атина, е каналът за комуникация между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и главния съветник на Ердоган и президентски говорител Ибрахим Калън. Двамата вероятно ще се срещнат в близко бъдеще, за да помогнат за възстановяването на американско-турските отношения. Гръцките високопоставени лица се надяват, че САЩ ще посъветват Турция да смекчи позицията си спрямо съюзник от НАТО в момент, когато Алиансът е изправен пред предизвикателството на руската агресия. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче