Секции

19 April 2024 01:27

ЕС иска промяна в договорите с Pfizer за доставки на ваксини

Правителствата на Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други производители на ваксини срещу Covid-19 за преразглеждане на договорите, като предупреждават, че милиони инжекции, които вече не са необходими, могат да бъдат бракувани, според официални представители на ЕС.

По време на най-острата фаза на пандемията Европейската комисия и правителствата на държавите от ЕС се съгласиха да закупят огромни количества ваксини, предимно от Pfizer и нейния партньор BioNTech , на фона на опасенията за недостатъчни количества.

Но с отшумяването на пандемията в Европа и на фона на значителното забавяне на ваксинациите, много страни сега настояват за промени в договорите, за да се намалят доставките и съответно да се намалят разходите им за ваксини.

Въпросът беше разгледан днес на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС в Люксембург, въпреки че Комисията остана предпазлива по отношение на това какво може да се постигне.

Полша, която е водещата страна в този опит за преразглеждане на договорите, има на склад над 30 млн. ваксини и ще трябва да закупи още 70 млн. съгласно съществуващите споразумения, заяви полски дипломат пред Ройтерс, като призова за промени, за да се избегне разхищението.

Населението на Полша е около 38 млн. души, като около 60 % от тях са напълно ваксинирани, без да се включват подсилващите ваксини - при над 70 % в ЕС.

В писмо, изпратено до Комисията по-рано през юни и видяно от Ройтерс, полският министър на здравеопазването Адам Недзелски заедно с колегите си от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Румъния призовават за "намаляване на количествата" на поръчваните ваксини.

Те заявиха, че договорите са били сключени, когато не е било възможно да се предвиди как ще се развие пандемията, и сега трябва да бъдат променени, тъй като ситуацията се подобрява.

По време на публичната сесия на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС днес Словакия заяви, че подкрепя писмото. Други държави, сред които Кипър и Малта, призоваха за предпазливост, тъй като условията за пандемия могат отново да се променят.

Pfizer и Moderna, която е друг основен доставчик на ваксини Covid за ЕС, се съгласиха да отложат някои доставки.

В съвместното си писмо обаче министрите заявиха, че това е половинчато решение и само отлага проблема, като се позоваха само на договорените с Pfizer промени.

Комисарят на ЕС по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидис заяви на публичната сесия, че Комисията ще работи за по-нататъшно удължаване на доставките след тази година и че в бъдеще може да се наложи да се използват излишните дози.

Но тя добави: "Договорите трябва да се спазват", като добави, че ЕС "не може едностранно да променя условията на договорите".

Служител на ЕС, пожелал анонимност, заяви през май, че страните от ЕС вероятно ще загубят всяко съдебно дело, заведено срещу доставчиците.

Понастоящем няма заведено съдебно дело, заявиха служители.

Говорител на Pfizer отказа да коментира писмото, но потвърди вече направените промени в договора за адаптиране на графиците за доставка.

"Свидетели сме на прекомерна тежест върху държавните бюджети, съчетана с доставка на ненужни количества ваксини", се казва в съвместното писмо. "Съществува голяма вероятност дозите, доставени в Европейския съюз, да се наложи да се унищожат"./БГНЕС, АФП

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън