Секции

28 March 2024 11:51

Зеленски потвърди, че преговаря с Турция и ООН за износ на зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на украинско зърно. Президентът даде съвместна пресконференция с шведския премиер Магдалена Андершон в Киев.

"Наистина сега преговаряме с турската страна и с ООН. Нашите представители отговарят за сигурността на експорта на зърно от нашите пристанища... Ние работим директно с генералния секретар (ООН) Антонио Гутериш", каза Зеленски и подчерта, че целта на преговорите е да се осигурят гаранции за сигурността на корабите в Черно море.

„Много е важно някой да гарантира безопасността на корабите. От наша страна ние не губим време и работим по различни пътища, както железопътни, така и речни, за износ на нашето зърно. Всеки ден увеличаваме износа. Преговорите за това са изключително трудни", подчерта президентът.

По-рано Фахретин Алтун, ръководител на отдела за медии и комуникации на канцеларията на турския президент, съобщи, че е постигнат консенсус за създаването на "оперативен център", който да се занимава с въпроса за износа на зърно от Украйна.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да проведе телефонни разговори с ръководителите на Украйна и Русия относно износа на украинско зърно по море./БГНЕС

Киев / Украйна

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче