Секции

18 April 2024 12:58

Раниха при стрелба бившия японски премиер Шиндзо Абе

Бившият японски министър-председател Шиндзо Абе е откаран в много тежко състояние в болница, след като беше прострелян по време на предизборно мероприятие в град Нара, съобщават местни медии.

Националният телевизионен оператор NHK съобщи, че мъж на около 40 години е бил арестуван за опит за убийство и от него е било конфискувано оръжие, като се позова на полицейски източници.

Бившият лидер е произнасял реч на мероприятие преди изборите за горна камара на парламента в неделя, когато се е чули изстрели, съобщиха NHK и информационната агенция Kyodo.

"Той изнасяше реч и един мъж дойде отзад", разказва млада жена на мястото на инцидента пред NHK.

"Първият изстрел прозвуча като пиратка. Той не падна и се чу вторият - той беше по силен, видяхме искра и дим", добави тя.

"След втория изстрел хората го наобиколиха и му направиха сърдечен масаж", добави свидетелката.

67-годишният Абе е припаднал и е кървял обилно от врата, съобщи източник от неговата управляваща Либерално-демократическа партия пред информационната агенция "Джиджи".

Нито ЛДП, нито местната полиция успяха да потвърдят веднага съобщенията.

NHK и Kyodo съобщиха, че Абе е бил откаран в болница и изглежда е получил сърдечен арест - термин, използван в Япония, при липса на жизнени показатели и обикновено предшества официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

Няколко медии съобщиха, че Абе изглежда е бил прострелян отзад, вероятно с пушка.

Правителството съобщи, че след инцидента е сформирана работна група и се очаква скоро да има официално съобщение от правителствен говорител.

Абе - най-дългогодишният министър-председател на Япония, заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г., когато беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми./БГНЕС

Нара / Япония

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче