Секции

29 March 2024 07:21

Шри Ланка обяви извънредно положение

Шри Ланка обяви извънредно положение за неопределено време часове след бягството на президента Готабая Раджапакса от страната, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

"Тъй като президентът е извън страната, беше обявено извънредно положение, за да се справим със ситуацията в страната", заяви пред АФП Динук Коломбаге, говорител на министър-председателя Ранил Викремесингхе.

Полицията съобщи, че налага безсрочен комендантски час в цялата Западна провинция, която включва и столицата Коломбо, за да овладее ситуацията с нарастващите протести, след като Раджапакса отлетя с военен самолет за Малдивите.

Хиляди демонстранти нахлуха в кабинета на премиера, което принуди полицията да използва сълзотворен газ, за да ги удържи да не нахлуят в останалите помещения.

"Пред кабинета на министър-председателя в Коломбо продължават протестите и се нуждаем от полицейски час, за да овладеем ситуацията", заяви пред АФП висш полицейски служител.

Той заяви, че имат заповед да се разправят с демонстрантите, които нарушават функционирането на държавата.

В събота десетки хиляди мъже и жени превзеха официалната резиденция на Раджапакса, като го принудиха да избяга във военна база, а по-късно да напусне страната.

БГНЕС припомня, че по-рано тази сутрин стана известно, че президентът Раджапакса е пристигнал на Малдивите след среднощното си бягство от Шри Ланка.

Военновъздушните сили на Шри Ланка вече потвърдиха, че по искане на правителството е бил осигурен военен самолет, с който президентът Раджапакса, съпругата му Йома Раджапакса и двама служители по сигурността да отлетят до Малдивите.

Все още не е ясно дали изпадналият в затруднение президент ще остане на Малдивите, или просто ги използва като временно убежище, преди да отлети за друга дестинация.

Официални лица заявиха, че Раджапакса е обещал да подаде оставка днес. /БГНЕС, АФП

Коломбо / Шри Ланка

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“


Христо Ботев