Секции

20 April 2024 03:00

Македонският парламент одобри френското предложение

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/, предаде репортер на БГНЕС. "За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

И днес малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече Френското предложение като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като „българска пръдня и смрад“. Репортерът на БГНЕС припомня, че по време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха предложението на Еманюел Макрон.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първи ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите. "Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи Френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче