Секции

19 April 2024 19:43

Байдън отказва на Украйна далекобойни ракети, за да избегне трета световна война

Американският президентът Джо Байдън не е готов да даде на Украйна ракетни системи за залпов огън с далекобойност 300 километра, тъй като се стреми да избегне трета световна война, каза неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от международните медии.

Съединените щати предадоха на Украйна 12 такива системи ХИМАПС и обявиха в петък за предстоящата доставка на още четири такива системи. Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че руските въоръжени сили са унищожили четири пускови установки ХИМАРС, доставени на украинските войски от САЩ с високоточно оръжие.

„Има някои активи, които президентът даде да се разбере, че не е готов да предостави. Те включват ракети ATACMS с голям обсег, които имат обхват от 300 километра. Той смята, че докато основната цел на САЩ е да направят каквото необходимо за подкрепа и защита на Украйна, друго предизвикателство е да не се окажем в ситуация, в която да се плъзнем към трета световна война“, каза Съливан на форума за сигурност в Аспен. Американците казват, че украинците получават ХИМРС с управляеми ракети, чийто обсег е 80 километра. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче