Секции

20 April 2024 06:23

Синдикати с призив към ЕК за таван на температурите за работещите на открито

Синдикатите призоваха Европейската комисия да въведе максимални температурни граници за работещите на открито, след като трима души починаха по време на смяна в Мадрид по време на изпепеляващата гореща вълна миналата седмица.

Макар че в няколко държави-членки има законодателство, ограничаващо работното време при прекомерни горещини, праговете варират, а в много страни няма национални ограничения за горещините.

Според проучване на социологическата агенция Eurofound 23% от всички работници в ЕС са били изложени на високи температури през една четвърт от времето. В селското стопанство и промишлеността този процент достига 36%, а при строителните работници - 38%.

Предишни изследвания свързват високите температури с редица хронични заболявания и повишен риск от травми на работното място.

"Работниците са на предната линия на климатичната криза всеки ден и се нуждаят от защита, която да съответства на все по-нарастващата опасност от екстремни температури", заяви Клаес-Микаел Стал, заместник-генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

ЕКП заяви, че повечето страни от ЕС нямат законодателство за максималните температури на работните места, въпреки че Белгия, Унгария и Латвия са въвели някои ограничения за дейността.

Във Франция, където понастоящем няма ограничения за работната температура, само през 2020 г. 12 работници са починали поради излагане на топлина, заяви профсъюзът.

В Испания, където миналата седмица трима работници загинаха от силна жега, има въведени температурни ограничения, но само за някои професии. В събота в Мадрид почина 60-годишен чистач на улици, нает на едномесечен договор, след като припадна на улицата от топлинен удар по време на работа предишния ден. По това време температурите в Мадрид наближаваха 40 градуса. 56-годишен работник в склад в предградие на Мадрид също почина в събота, след като получи топлинен удар по време на работа. В четвъртък силите за сигурност съобщиха за смъртта на работник вследствие на горещината в Паракуелос де Харама, в покрайнините на столицата.

Миналата седмица градът постигна споразумение със синдикатите за ограничаване на ръчното почистване на улиците до температура под 39°C.

При средните световни температури, които са с над 1,1°C по-високи от тези в прединдустриалната епоха, Европа е засегната от все повече рекордни горещини.

Според учените глобалното затопляне ще продължи да прави смъртоносните горещини по-чести и по-интензивни с все по-високи нива на въглеродно замърсяване на атмосферата.

Климатичната научна група на ООН тази година предупреди, че при затопляне с 2 градуса десетки милиони хора ще бъдат подложени на екстремни горещини; плановете на държавите за климата предвиждат Земята да се затопли с 2,7С.

"Горещите вълни могат да бъдат фатални за хората, които работят незащитени от слънцето, както вече видяхме в Испания това лято", каза Стал.

Той заяви, че ЕС се нуждае от законодателство за целия континент относно максималните работни температури, тъй като "времето не се съобразява с националните граници".

"Политиците не могат да продължават да пренебрегват опасността за нашите най-уязвими работници сред комфорта на климатизираните си офиси", каза той. /АФП

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче