Секции

06 July 2022 09:31

Акушерката Eмилия Ковачева не страда от психично заболяване, осъзнавала е действията си

photo_verybig_1639989Акушерката Eмилия Ковачева не страда от психично заболяване и е осъзнавала действията си в нощта, когато е бил нанесен побоят над 4- дневната Никол. Това стана ясно от съдебномедицинската експертиза, която представиха днес вещите лица.

Съдът разпита и началника на отделението в "Токуда" Галина Недялкова, където е било прието бебето Никол. По думите й детето е било с брутално счупване на главата и множество други тежки травми. Делото не мина и без искането за отводи на защитата.

Галина Недялкова, която е завеждаща клиниката по Образна диагностика към „Токуда" сподели пред съда, че в лечебното заведение са установили несъответствие с подадените от "Софиямед" травми на детето. Последвалата медицинска комисия е установила, че детето е малтретирано и има брутално счупване на главата, травма на меките тъкани на гръдния кош и тежка травма на част от мозъка.

Адвокатът на подсъдимата Владислав Янев на няколко пъти се опита да постави под съмнение компетентността на д-р Недялкова. Защитата си позволи и да отправи забележка на заседател - правел недопустими физиономии, докато той задавал своите въпроси. Последва предупреждение към Янев за недопустимо поведение.

Днес вещите лица представиха и съдебномедицинската експертиза, която доказва, че акушерката Емилия Ковачева не страда от психично заболяване и е осъзнавала действията си. Те споделиха още,че са установили и т.нар. островна амнезия, което означава частично губене на спомени. Това обаче според тях била честа тактика при подсъдими.

Янев атакува вещите лица като оспори и тяхната квалификация и даде думата на подсъдимата Ковачева. Тя каза, че при първата среща с тях тя е била отведена от дома си от двама неизвестни полицаи, вещите лица не са я осведомили за правата й, а тя самата не е била адекватна и не помни какво им е споделила. Последваха искания за отводи от страна на защитата - един за вещите лица и два за съдебния състав.

Следващото заседание на съда ще е на 9 февруари./Дарик радио


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче