Секции

06 July 2022 11:09

И президентите грешат

photo_verybig_135479През годините държавните глави не бяха застраховани и от грешки. Елица Попова ни припомня най-запомнящите се „грешни стъпки” на четиримата президенти, предаде бТВ.

Първият демократично избран президент д-р Желю Желев остава в спомените ни като човека, въвел обръщението „господин”, премахнал софийското жителство и признал Македония.

Макар той да беше в основата на създаването на СДС хората му се отричат от него заради „Боянските ливади”. Тогава той критикува правителството на Филип Димитров и така отношенията със сините се обтягат, а кандидатът на СДС за изборите през 1996 г. става Петър Стоянов.

Петър Стоянов имаше любими фрази и за поколенията остават изрази като „фабриката за илюзии вече трябва да бъде затворена" и „Иване, кажи им, те ще те разберат”.

Така от едното напомняне за тъмните сили във властта в битката за втори мандат Петър Стоянов се яви като независим. Един телевизионен дебат и една папка за корупция обръщат резултата в полза на кандидат, на който не дават големи шансове – Георги Първанов.

Президентът Георги Първанов пък се оказа застрашен от импийчмънт. Заплахата дойде след раздор с тогавашния финансов министър кой е милионер и колко трябва да е бюджетът на президентската администрация. А всичко започна с едно телевизионно шоу. Президентът Георги Първанов остана известен и като страстен ловец. Дори депутатите го разследваха заради ловните му трофеи.

Росен Плевнелиев беше едва стъпил в длъжности и първият му гаф не закъсня. В първото му новогодишно слово до рамото му вместо български планини се появи пейзаж от американския щат Колорадо. Скалистите планини на Колорадо „уволниха” впоследствие служителка на „Балкантурист”, защото снимката била взета от сайта на туристическото дружество, а там тя попаднала след нейна грешка.

Като гаф беше определено и 200-килограмовото позлатено яйце, високо повече от 2 метра, с което президента Росен Плевнелиев дари папа Бенедикт XVI. Подаръкът, чиято цена не се изясни, дори не успя да влезе в стаята./Новините БГ


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче