Секции

06 July 2022 10:07

Първолаци с мустаци взимат 4 години за 600 часа

640_c1205a06f7168ee68bdfb6dea6b119acВъзрастни, които не са учили навремето, вече ще могат да минат курс по ограмотяване и да вземат документ за начално образование. Министърът на образованието в оставка Меглена Кунева утвърди адаптиран учебен план за такава базисна подготовка на хора, навършили 16 г., които в момента не са ученици. Обучението им ще става по проект „Нов шанс за успех“, който се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (НОИР), като средствата МОН ще предоставя на образователни структури, пожелали да се включат.

Основна цел на проекта е да бъде улеснен достъпът на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и да се постигне реализацията им на пазара на труда. 

В рамките на 600 учебни часа курсистите ще учат предмети от начален етап: български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата. За всеки от предметите ще бъдат осигурени учебни програми, а за всеки обучаем - обучителни материали. В края на курса след положен успешно изпит ще се взима сертификат. С него ще може да  се продължи обучението, например до завършване на основно образование.
До този момент подобно обучение на възрастни е правено инцидентно, предимно по проекти на неправителствени организации. Първа столипиновската фондация "Рома" даде тон преди десетина години, като започна да ограмотява възрастни в училище "Втори шанс", а възпитаниците в него станаха популярни като "първолаци с мустаци"./Вестник Марица


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман