Секции

06 July 2022 10:48

Пловдивска област с най-много повтарячи в клас

640_30181a0199f2b835f32e9f9bf609d0e4Пловдивска област е сред регионите с най-много повтарящи един и същи клас – делът на тези деца е 1,8 при среден за страната около 1%. Тревожни са данните и за отпадналите от основно и средно образование – 3,9 на сто в Пловдивско при 2,8% средно за страната.

Това показва анализ за ситуацията, в която се намират децата в Южен централен район. Той бе оповестен днес на регионална среща за обмен на опит по детски политики  „Гласът на българските деца”.

Мониторингът е направен чрез анализ на документи, планове за развитие и стратегии на общините, разговори с 3 фокус групи със специалисти от Пловдив, Смолян и Пазарджик, анкети в Хасково и Кърджали, както и допитвания до местни организации и обикновени младежи.

Като проблеми се очертават безработица и бедност над средната за страната, което води до невъзможност на много семейства да обгрижват децата, да им осигуряват образование и здравословно хранене.Задълбочава се и тенденцията все повече хлапета да бъдат оставяни на грижите на близки, тъй като родителите им са в чужбина. Това намалява контрола, стига се до неглижиране или трудности в отглеждането.

Тревожни са и измеренията на ранното родителство. През 20016 г. в МБАЛ Пазарджик например са родени 674 бебета, като 170 от майките са малолетни или непълнолетни. Това означава, че всяка четвърта е с нищожни познания как да отглежда детето и самата тя остава в социална изолация след раждането.

По отношение на противообществените прояви всяко пето престъпление у нас е извършено от дете. А всяко трето от тези, които са прекрачили закона веднъж, го правят повторно.

Няма традиция и добри практики децата да участват в търсенето на решения, каза авторът на изследването Ренета Венева, председател на Управителния съвет на Националния алианс за работа с доброволци. Спорадичните опити за това зависят от временно финансиране по проекти или от добрата воля например на директор на училище, който обаче след няколко години се сменя. Младите признават, че предпочитат да се изказват анонимно, в чат или в неформални групи, защото гласът им няма значение и не се взима предвид, каза още Венева.И предупреди, че това води до апатия по отношение на гражданското поведение по-късно./Вестник Марица


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий