Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.


Хорхе Букай

Пловдивският университет участва в „Европейска нощ на учените - 2013”

thumb_ktrioogo•Проявата се провежда в цяла Европа в един и същи ден, програмата през 2013 г. се фокусира върху живота и работата на учените и ролята им в тръгълника на знанието

•В Пловдив в организацията на събитието усилия са обединили четири висши училища от града – ПУ „Паисий Хилендарски”, Медицинският университет, УХТ и АМТИИ
На Европейската година на гражданите ще бъде посветена програмата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по време на Нощта на учените през м. септември. И тази година висшето училище ще се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа „Европейска нощ на учените 2013” – K-TRIO (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Това съобщи доц. д-р Петя Бъркалова, от екипа на проекта за висшето училище.

Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора”. ПУ „Паисий Хилендарски” е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, Клуб „Млади таланти”, Медицински университет – Пловдив, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“. Програмата на Европейската нощ на учените 2013 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, АМТИИ, УХТ, Списание „Наука“ и др.

През изминалите години стремежът на екипа бе да насочи общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът бе върху физиката и технологиите, 2007 г. бяха на фокус археологията и историята, а през 2008 г. - биологията, химията и екологията. Астрономията бе представена през 2009 г., връзката между бизнеса и университетите – през 2010 г., жените в науката, химията и технологиите – през 2011 г. 2012 г. бе посветена на активното дълголетие и солидарността между поколенията, науката и иновациите за по-добър живот.

Тъй като 2013 г. е обявена за Европейска година на гражданите, целта на проекта ще бъде да разкрие пред обществеността различни страни на живота и работата на учените и ролята им в тръгълника на знанието, опрян върху наука, образование и икономика, обясни Весела Казашка, координатор на проекта за Пловдивския университет.

Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември, петък, 2013 г. едновременно в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас и Варна. Програмата в тези градове обхваща четири сфери, които по традиция представят четирите посоки на еволюционно развитие на човека и обществото. Първата е науката, която символизира разума, теорията, технологиите като създания на човешкия интелект. Втората е образованието – то представлява обучението, наследяването на знанието. Културата е третата посока, защото тя създава чувството за идентичност и принадлежност, а четвъртата – учените като личности, представя създателите на научната картина на света и европейските ценности.

Целта  на проекта е да  насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани,  към науката и иновациите, към човешкото знание и  ерудиция като гаранция за просперитет. Проектът приобщава широката и специализираната публика към разговор за европейските ценности и дебат за приноса на учените за постигане на визията „Европа на знанието”. Като част от съвременното общество и като част от единното европейско семейство,  учените се ангажират с политиката за откриване и отглеждане на изследователски таланти, чиито компетентности  включват генериране на идеи за напредъка на човечеството през 21 век. Цели се и укрепване на активната позиция на гражданите и обществото в подкрепа на  тази политика.

Дейностите по проекта са насочени към хора от всички възрастови групи, пол и професии, към учените от университетите в града. В тон с Европейската година на гражданите акцентът е „да знаем правата си”, защото 500-милионна Европа не принадлежи нито на брюкселската бюрокрация, нито на безразличните. Да се научим да говорим открито и за бъдещето на Европейския съюз, да осъзнаем какво е неговото политическо и икономическо бъдеще и къде е мястото на науката и образованието в това бъдеще.

И тази година пловдивските висши училища обединиха усилията и желанието си да бъдат заедно в Европейската нощ на учените. Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена „Пътна карта”, в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им.

Пловдивският университет в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема „Семестрите в Европа и кредитите за равенството”. Тя ще се проведе в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски” на ул. „Цар Асен” №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност „Еразъм”, подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

Двете висши училища планират и национален фотоконкурс на тема „В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа”. Съревнованието ще бъде обявено и проведено във Фейсбук, а победителят ще бъде избран от гласувалите в социалната мрежа. Програмата включва по традиция и т. нар. „Научно кафене”. Тази година негов гост ще бъде акад. Валери Петров, номиниран за гражданин на Европа за 2013 г. Срещата – разговор с него е на тема: „Цената на европейските  ценности“.

В традиционния „Европейски кът” и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки. Домакините ще представят и възможната свободна мобилност на учените от България чрез мрежата  EURAXESS Network Service, която включва повече от 200 центъра в 40 страни.

В рамките на съвместната програма на ПУ „Паисий Хилендарски” и АМТИИ е включена и дискусията „Правата ни като граждани на Европа”. В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на  поведение.

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен – концертът на открито „Музикално пътешествие из Европа”. За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, славянска полка и мазурка, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

Паралелно с тези прояви Медицинският университет в партньорство с Университета по хранителни технологии организира тържествена церемония за връчване на награди за най-добър млад и утвърден учен. Ще бъде представено и изданието „Научни пътеписи – видяно и преживяно”. Ще се проведе и дебат с викторина между три отбора от преподаватели и студенти на тема „Европа, Америка или Азия – по-доброто място за наука и  обучение?” МУ-Пловдив и УХТ предвиждат и традиционен благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат показани изложби с колекции. Ще се проведе и благотворителна разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.


 

Новини от региона:

Нечувано зверство проявили ромите от Баня, докато пребивали горските(ВИДЕО)

Първо в Карлово ТВ: Психично болен от Каравелово къта цяло снаряжение в дома си, отправя сексуални намеци на жени

Клисура: Задава се празник на картофа

Добра новина от Хисар: С близо 6 милиона ремонтират общинските пътища

Кметът Кабаиванов с поздрав за Деня на българския лекар

Среднощен грохот в Хисаря: 100-годишно дърво падна върху хотел/СНИМКИ/

Директорът на музея в Клисура: Приключва ремонтът на две важни исторически сгради

Още...

Днес Ви питаме:

Можете ли да си позволите почивка на море това лято?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив