Да знаеш много езици, значи да имаш много ключове за една врата.


Волтер

Пловдивският университет участва в „Европейска нощ на учените - 2013”

thumb_ktrioogo•Проявата се провежда в цяла Европа в един и същи ден, програмата през 2013 г. се фокусира върху живота и работата на учените и ролята им в тръгълника на знанието

•В Пловдив в организацията на събитието усилия са обединили четири висши училища от града – ПУ „Паисий Хилендарски”, Медицинският университет, УХТ и АМТИИ
На Европейската година на гражданите ще бъде посветена програмата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по време на Нощта на учените през м. септември. И тази година висшето училище ще се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа „Европейска нощ на учените 2013” – K-TRIO (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Това съобщи доц. д-р Петя Бъркалова, от екипа на проекта за висшето училище.

Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора”. ПУ „Паисий Хилендарски” е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, Клуб „Млади таланти”, Медицински университет – Пловдив, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“. Програмата на Европейската нощ на учените 2013 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, АМТИИ, УХТ, Списание „Наука“ и др.

През изминалите години стремежът на екипа бе да насочи общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът бе върху физиката и технологиите, 2007 г. бяха на фокус археологията и историята, а през 2008 г. - биологията, химията и екологията. Астрономията бе представена през 2009 г., връзката между бизнеса и университетите – през 2010 г., жените в науката, химията и технологиите – през 2011 г. 2012 г. бе посветена на активното дълголетие и солидарността между поколенията, науката и иновациите за по-добър живот.

Тъй като 2013 г. е обявена за Европейска година на гражданите, целта на проекта ще бъде да разкрие пред обществеността различни страни на живота и работата на учените и ролята им в тръгълника на знанието, опрян върху наука, образование и икономика, обясни Весела Казашка, координатор на проекта за Пловдивския университет.

Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември, петък, 2013 г. едновременно в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас и Варна. Програмата в тези градове обхваща четири сфери, които по традиция представят четирите посоки на еволюционно развитие на човека и обществото. Първата е науката, която символизира разума, теорията, технологиите като създания на човешкия интелект. Втората е образованието – то представлява обучението, наследяването на знанието. Културата е третата посока, защото тя създава чувството за идентичност и принадлежност, а четвъртата – учените като личности, представя създателите на научната картина на света и европейските ценности.

Целта  на проекта е да  насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани,  към науката и иновациите, към човешкото знание и  ерудиция като гаранция за просперитет. Проектът приобщава широката и специализираната публика към разговор за европейските ценности и дебат за приноса на учените за постигане на визията „Европа на знанието”. Като част от съвременното общество и като част от единното европейско семейство,  учените се ангажират с политиката за откриване и отглеждане на изследователски таланти, чиито компетентности  включват генериране на идеи за напредъка на човечеството през 21 век. Цели се и укрепване на активната позиция на гражданите и обществото в подкрепа на  тази политика.

Дейностите по проекта са насочени към хора от всички възрастови групи, пол и професии, към учените от университетите в града. В тон с Европейската година на гражданите акцентът е „да знаем правата си”, защото 500-милионна Европа не принадлежи нито на брюкселската бюрокрация, нито на безразличните. Да се научим да говорим открито и за бъдещето на Европейския съюз, да осъзнаем какво е неговото политическо и икономическо бъдеще и къде е мястото на науката и образованието в това бъдеще.

И тази година пловдивските висши училища обединиха усилията и желанието си да бъдат заедно в Европейската нощ на учените. Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена „Пътна карта”, в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им.

Пловдивският университет в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема „Семестрите в Европа и кредитите за равенството”. Тя ще се проведе в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски” на ул. „Цар Асен” №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност „Еразъм”, подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

Двете висши училища планират и национален фотоконкурс на тема „В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа”. Съревнованието ще бъде обявено и проведено във Фейсбук, а победителят ще бъде избран от гласувалите в социалната мрежа. Програмата включва по традиция и т. нар. „Научно кафене”. Тази година негов гост ще бъде акад. Валери Петров, номиниран за гражданин на Европа за 2013 г. Срещата – разговор с него е на тема: „Цената на европейските  ценности“.

В традиционния „Европейски кът” и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки. Домакините ще представят и възможната свободна мобилност на учените от България чрез мрежата  EURAXESS Network Service, която включва повече от 200 центъра в 40 страни.

В рамките на съвместната програма на ПУ „Паисий Хилендарски” и АМТИИ е включена и дискусията „Правата ни като граждани на Европа”. В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на  поведение.

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен – концертът на открито „Музикално пътешествие из Европа”. За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, славянска полка и мазурка, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

Паралелно с тези прояви Медицинският университет в партньорство с Университета по хранителни технологии организира тържествена церемония за връчване на награди за най-добър млад и утвърден учен. Ще бъде представено и изданието „Научни пътеписи – видяно и преживяно”. Ще се проведе и дебат с викторина между три отбора от преподаватели и студенти на тема „Европа, Америка или Азия – по-доброто място за наука и  обучение?” МУ-Пловдив и УХТ предвиждат и традиционен благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат показани изложби с колекции. Ще се проведе и благотворителна разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.


 

Новини от региона:

Прокуратурата в Карлово подхвана случая с четирите разстреляни каракачанки

Загуба на “Левски” Карлово в 18 кръг на Втора футболна лига

Разсеян водач удари жена на улица в Карлово

Ген. Константин Попов пред Карлово ТВ: Общата победа е важна за България(ВИДЕО)

Първо в Карлово ТВ: Задържат бизнесмена Тодор Тодоров по подозрение, че е убил и запалил 4 каракачанки(ВИДЕО)

Кукери прогониха злите сили от Карловско(ВИДЕО)

Пазарът на мартеници в Карлово радва очите

Още...

Днес Ви питаме:

Носи ли Ви радост Баба Марта и идването на пролетта?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив