Секции

03 July 2022 21:05

Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори

photo_verybig_1640245Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори, защото трудно ще се сформира мнозинство, което да излъчи и подкрепи ново редовно правителство, такова мнение изрази пред Дарик политологът професор Петър-Емил Митев.

По думите му балансът на силите, който съществува в момента между двете основни партии - БСП и ГЕРБ, е паритетен и разликата е в рамките на статистическата грешка.

"Може да има и сигурно ще има някаква промяна в хода на предизборната кампания, но едва ли той ще бъде драстичен и голям. Това не може да се предвиди на този етап. Следователно ще имаме две партии, които нямат необходимото мнозинство, за да съставят кабинет. Въпросът е кои ще бъдат техните партньори. Положението в традиционната десница е, за да не кажа катастрофално, ще кажа доста трудно и сложно. Така че на сигурна опора ГЕРБ едва ли може да разчита. Патриотите не са единни в отношенията си към левицата и десницата", коментира Митев.

Затова е напълно възможно да не може да се състави кабинет и да има три неуспешни мандата, след което следват избори и удължаване на живота на този кабинет, допълни той.

"Това не е най-добрият вариант, но е напълно реален и възможен при сегашното съотношение на силите и сегашното противостоене, защото не само ръководствата на двете партии - ГЕРБ и БСП, декларират, че няма да правят т.нар. голяма коалиция, но такава голяма коалиция не се подкрепя и от електората", каза още специалистът.

Според него служебният кабинет не може да бъде заподозрян в политическо пристрастие.

"Нека не забравяме, че самата фигура на Огнян Герджиков беше фигура на един доказал своята коректност политически деец и държавник", коментира политологът./Дарик радио


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче