Секции

17 July 2024 21:31

Вижте кога можем да търсим омбудсмана за решаването на проблемите ни

2_-gr_chete_konstituciaЗнаем ли кога може да потърсим омбудсмана за съдействие? Познаваме ли своите граждански права и задължения? Кои са принципите на демокрацията?
Това са въпроси, на които всеки отговорен гражданин трябва да знае отговора.
Но така ли е в действителност? Всеки ден сме свидетели на хора, които се оплакват, че не могат да решат проблемите си, когато имат нужда от институциите. Или не знаят от кого да търсят отговорност при дадено нарушение.
Вече има интернет сайт, където лесно може да бъде проверено до колко знаете всички тези неща, а и да се попълните пропуските в знанията си, ако се налага.
Гражданомер  – сайтът,  който ни показва. кой за какво отговаря и как гражданите могат да упражняват контрол върху институциите. Идеята за този онлайн инструмент е на  Българското училище за политика „Димитър Паница”.
Ето как може да  проверите вашите знания:
Под формата на поредица от тестове гражданите отговарят на различни въпроси, като през цялото време компания им прави Гражданко. Заедно с него вие минавате през въпросите. Симпатичното човече, нарисувано специално от известия карикатурист Ивайло Нинов, влиза в различни роли – кмет, депутат, гласоподавател или накратко – гражданин, който иска, може и трябва да управлява и променя живота си и този на страната.
Попълнилите тестовете могат да видят както собствените си резултати, така и верните отговори на въпросите, които са сбъркали. Въпросите са 104 и са разделени в пет групи – демократични принципи, институции, местна власт, защита на гражданите, избори и избирателни права. Не се плашете – повече от 20 минути няма да са ви необходими, за да достигнете до края и да получите диплома.
Над 1500 софиянци вече попълниха  www.grajdanomer.bg. и имат своите дипломи за отличен гражданин. Интересът на градове като Шумен и Ботевград също е голям.
Участвайте и вие, за да може и вашия град да попадне сред водещите в класацията ни.
Идеята е изцяло насочена към активните хора, които получават информация и знания от интернет.
Всеки, който иска да провери познанията си, веднага може да го направи на www.grajdanomer.bg.


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Съкровищата излизат на повърхността на земята, благодарение на поройните дъждове, но същото това прииждане на водата отново ги заравя в земята.


Паулу Коелю