Секции

29 March 2024 10:15

Вива академия

Фототипният сборник „Карлово късчета история“ е безценен дар към историята на града

Сборникът „Карлово късчета история“ Светла Славчева посвещава на паметта на своя дядо Никола Славчев – краевед, историк, изследовател на Карлово и карловския край, първият уредник на музея на Васил Левски.

Изданието е фототипно и съдържа четири книги на Никола Славчев, излезли от печат между 1934 и 1949 година. Те са със заглавия: „Теофан Райнов като революционер и възрожденец“; „Брайко х. Генов като народен будител“; „Храмът „Св. Николай“ в град Карлово“; „Родното място на Христо Ботев“ , както и други ценни статии, факсимилета от писма, снимки на Карлово.

Една голяма мечта води Никола Славчев през целия му живот да проучва стопанското, културното и революционно минало на родното Карлово и карловския край, за да напише неговата история. Голям интерес проявява и към историята на розата и розопроизводството. Има подготвена книга за печат „Минало, настояще и бъдеще на розовата култура и индустрия“. В ръкопис е и „Карлово в своето стопанско, културно и революционно минало“. Никола Славчев изучавал кооперативното движение в България и публикувал статии за него. Бил е член на Научния институт „Христо Ботев“, дописен член на Етнографския и Археологическия музей.

Историкът Никола Славчев не оставя своя биография. За него четем в книгата на Дора Чаушева „Първият уредник на музея на Апостола“, която събужда интерес към името на краеведа и съживява спомена за него, пише с благодарност внучката му Светла, която е съставител на сборника „Карлово късчета история“.

Историческите факти в тази книга разкриват живота на Теофан Райнов, „връстник и другар на Левски и Каравелов“, съидейник на Раковски и Мацини; градежът с дарителски средства и труд на храмът „Св. Николай“ и отношенията между българи и турци по време на Възраждането; изследванията на Никола Славчев дават много ценна информация в спора за месторождението на Христо Ботев.

Всички късчета история в тази книга са безценен дар за града на Апостола.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче