Секции

29 March 2024 13:03

Актуално

Местната власт и гражданите в Карлово отбелязаха 141 години от учредяването на Първия градски съвет (видео)

Местната власт в Карлово, настоящи и бивши кметове, директори на училища и детски градини, много граждани на 16 януари отбелязаха 141 години от учредяването на Първия градски съвет в Карлово, сформиран само седмица след като градът и Стремската долина са освободени от турско робство.

Свещениците Николай Краев и Матей Дачев отслужиха водосвет в църквата „Св. Николай“ – мястото, на което е избрана първата демократична управа на Карлово. Слово за събитието изнесе Калина Несторова- уредник в Историческия музей. Цветя пред паметната плоча на учредителите положиха кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, родственици на Васил Караиванов – първия кмет на Карлово след Освобождението, настоящи и бивши общински съветници, кметове, общественици, директори на училища и детски градини, граждани.

Участниците се поклониха и положиха цветя пред родния дом на Васил Караиванов на ул. „Александър Стамболийски“.

С тържествено шествие, водено от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада и представителна военна рота, участниците преминаха по улица „Александър Стамболийски“ и с военен ритуал положиха венци и цветя пред паметника на Васил Караиванов в центъра на града. Там неговата родственичка Мариана Караиванова – ученичка в 8-и клас на СУ „Васил Левски“, прочете свое стихотворение.

Честването продължи с тържествено заседание на Общинския съвет в зала „Васил Караиванов“ на Общината. Тържествената сесия откри председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков. Ученици от хуманитарната паралелка с усилено изучаване на история в СУ „Христо Проданов“ с ръководител Янка Минева прочетоха извадки от протоколите на заседанията на първата Градската управа.

Поздравление към председателя на Общинския съвет отправиха д-р Емил Кабаиванов кмет на Общината, бригаден генерал Пламен Йорданов- командир на 61-ва Стрямска бригада, Мария Деянова - директор на Историческия музей, Лилко Бочев – собственик на фирма „Боннер“, Анита Илиева – ръководител на музикална школа „Карловойс“.

Тържественото честване завърши с концерт на военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен