Секции

20 April 2024 10:52

Спортен кадър

В Карлово откриха паметна плоча на шампиона по класическа борба Рангел Геровски (видео)

В Карлово бе открита паметна плоча на шампиона по класическа борба Рангел Геровски. Тя е поставена в парка до стадиона. Идеята е на Фондация „Рангел Геровски“, Община Карлово е съдействала при реализацията й, а барелефът е изработен от карловския скулптор Димитър Рашков.

„Рангел Генов е пример за карловци като спортист и като човек“ – каза по време на събитието кметът на Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов. „Когато откривахме този парк, преди четири години дадохме дума, че на подходящи места ще поставим барелефите на изявените карловски спортисти. Днес, слагаме началото с този на Рангел Геновски“.

Церемониято по откриването уважиха синовете на Рангел Геновски, председателят на фондацията на името на европейския и вицеолимпийския шампион по класическа борба, многократният световен и европейски шампион по класическа борба Александър Томов, Георги Мърков- олимпийски, световен и европейски шампион и треньор на националния отбор по класическа борба от Сеул 1988 г., в.и.д кмет Стойо Карагенски, спортисти и общественици.

Рангел Геровски е роден през 1959 година в Карлово. През 1981 година става европейски шампион в категория до 120 кг, през 1985 и 1990 г. е сребърен медалист, а през 1987 г. бронзов медалист. През 1982 година става носител на златния пояс на Никола Петров. На олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели сребърен медал по борба в категория до 130 кг. Умира през 2004 година в София след нещастен инцидент.

Рангел Геровски е почетен гражданин на Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче