Секции

18 April 2024 20:19

Вива академия

„Дарителството-традиция и съвременни практики“ дискутират в Историческия музей в Карлово (видео)

В Деня на народните будители, Карловският исторически музей организира Национален студентски семинар на тема „Дарителството-традиция и съвременни практики“.

Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата и поставя акцент върху изключителната дарителска дейност на братята Евлогий и Христо Георгиеви, в чест на която са посветени културните прояви през 2019 година.

Мария Деянова- директор на Исторически музей-Карлово:

„Само в няколко щрихи в няколко насоки ще напомня това, което те направиха за Карлово и карловци, както преди Освобождението, така и след Освобождението. Със тези средства получава образование една значителна част от карловската интелигенция и хора тогава, която след това се включва в изграждането на новата българска държава и на освободения град. Те изключително щедро са подпомагали просветата, културата и образованието в Карлово………..винаги е намирала подкрепа сред обществеността.“

Участници в тематичния семинар са студенти от ВТУ“Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ„Свети Климент Охридски“, както и ученици от СУ“Васил Левски“, СУ“Христо Проданов“ и ПГ“Ген.Владимир Заимов“. Приветствие към тях произнесе заместник-кметът Антон Минев.

„Когато говорим за будителството……..на българския дух в различните му измерения.“

Научни ръководители на семинара са проф.д-р Христо Глушков и проф. Пламен Митев.

По време на научния форум бе представена и юбилейна изложба „Евлогий и Христо Георгиеви- най-големите дарители в българската история. Дарения за родния град“ на Историческия музей-Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Притеснявай се толкова, колкото да избегнеш неприятностите, но не чак толкова, че да си ги навлечеш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота