Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

06 April 2020 13:34

Изкуство и традиции

Да е богата реколтата, пожела карловският кмет д-р Кабаиванов и заряза ритуално лозята край Ведраре на Празника на виното (видео)

С чудни народни песни и ритми започна тази година край Ведраре традиционният празник на виното Трифон Зарезан, организиран от Община Карлово и местното Кметство.

Архиерейският наместник на Карловска духовна околия иконом Марко Тодоров благослови лозята за плодородие и здраве на стопаните им.

Свети Трифон доведе Пролетта и нарече: Тази година берекет да е.

Да има богата реколта - пожела общинският кмет д-р Емил Кабаиванов и заряза ритуално лозята заедно с кмета на Ведраре Койчо Мутавчийски и народният представител Данка Люртова.

Д-р Емил Кабаиванов: Да има много грозде, от него да стане вино, ние да сме здрави, за да го опитваме и да завали сняг до края на сухата зима, за да има и лозови пръчки.“

Пролетта благослови също с традиционна обредна пита виното да е пивко и пенливо и земята да е благословена и да ражда по много.

Празничното веселие се пренесе до Кметство Ведраре. В него се включиха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Розова долина“, танцов състав „Жар“ и певчевска група „Ведрина“.

По традиция бяха обявени и победителите в конкурса на община Карлово „За най-добро домашно вино“.

В категория бели вина:

Първо място – Кирил Мирчев;

Второ място – Пламен Панчев;

Трето място – Павел Чонов, Димитър Минчев.

В категория червени вина:

Първо място – Любомир Лилов;

Второ място – Мильо Милев;

Трето място – Павел Чонов.

Специалната награда неръждаем съд за съхранение на вино отиде при Димитър Минчев.

Празника на виното уважиха много кметове и общински съветници. Гостите и жителите на Ведраре опитаха ароматно вино, осигурено от спонсорите, хапнаха вкусна скара и се хванаха дружно на кръшно българско хоро.

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Пожелай си нещо, което искаш много силно, затвори очи… и след това си помисли какво трябва да направиш, за да го постигнеш.