Секции

25 April 2024 13:11

Актуално

Карлово отбеляза 142 години от Освобождението на България (видео)

С издигане на националния трибагреник на пл.“20-ти юли“ започна церемонията по тържественото отбелязване в Карлово на 142 години от Освобождението на България.

В честването се включиха ръководството на Общината, депутати, общински съветници, военнослужещи от 61-ва Механизирана бригада и много граждани.

Слово за празника произнесе председателят на карловския Общински съвет Доньо Тодоров.

„142 години ние носим спомена за тези събития“- каза той. „Жертвите накараха великите сили да включат в дневния си ред България. Братският руски народ доказа, че православните българи не са сами“- подчерта Тодоров и припомни, че „249 опълченци е дала нашата община. Опълченците са незаобиколим фактор за победата и свободата“. В заключение призова: „Нека не само на 3-ти март си спомняме за силния дух на българите. Нека да носим в сърцата си българската история и да не забравяме, че това е история на велика нация с дълбоки корени.“

На 3-ти март карловци дадоха своята подкрепа и за националната инициатива „Пробуждане с хоро“. Всички заедно със знаменца за празника, подарени от екипа на местното читалище, извиха кръшно българско хоро.

След това в знак на признателност към загиналите воини за свободата на България бяха поднесени цветя на паметника на ген.Карцов.

Честванията на 3-ти март от общинската програма продължават в селата Столетово, Кърнаре, Христо Даново и с възстановка на събития от Освобождението в Каравелово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче