Секции

20 April 2024 17:31

Актуално

Коронавирусът в Карлово бе ключова тема на общинската сесия днес (видео)

„Коронавирусът е вече в Карлово“- каза д-р Христо Пелев- управител на МБАЛ“Д-р Киро Попов“, във видео конферентна връзка с общинските съветници по време на днешното им заседание. Шефът на болничното заведение съобщи, че вчера е постъпил 4-тият вече пациент със съмнения за заразата. Той е на 80 години и има температура и кашлица. Направен му е тест. 49-годишният военен, приет в събота в Инфекциозното отделение, е с положителна проба за COVID-19. Заради влошеното му състояние и вероятната необходимост от интубация, рейнджърът от Инженерни войски – Пловдив е транспортиран от Спешна помощ в пловдивска болница. Хоспитализираната 59–годишна карловка, която бе първият случай на коронавирус в района, е в добро общо състояние. 20-годишният младеж от Сушица е с отрицателен тест и е изписан.

Кадровата обезпеченост за борба с коронавируса не е достатъчна – отбеляза д-р Пелев, но се прави нужната организация. При необходимост от още легла ще се слеят вътрешно и неврологично отделение.

Шефът на карловската болница ще води разговор с РЗИ са осигуряване на още 10 PCR теста, тъй като към момента са останали 6. Както и за доставяне на лекарствен препарат на хининова основа, който се използва за лечение на тежките случаи и е почти изчерпан.

Д-р Пелев съобщи още, че е водил разговори чрез съдействието на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов за възможността за осигуряване от Министерството на здравеопазването към наличните три на още един респираторен апарат, който болницата е готова да заплати. Средствата са осигурени от ВМЗ и частна фирма.

Около 136 хиляди лева са изразходваните средства през месец март на територията на Община Карлово в борбата с коронавируса – информира съветниците кметът д-р Емил Кабаиванов и ги запозна с подробен отчет на приложените противоепидемичните мерки. Бяха коментирани и възможни мерки като въвеждане на вечерен час и забраняване използването на кафе машини и вендинг автомати.

16 желаещи и 3-ма съветници са изявили готовност да се включат в доброволческата кампания на Община Карлово в помощ на нуждаещите се сега. Изготвен е списък от 143 самотноживеещи и трудноподвижни лица, на които да им бъдат осигурени пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Медицинските сестри от детските заведения са се включили в разнасянето им.

Местният парламент обсъди как настоящата ситуация ще се отрази на финансовото състояние на МБАЛ“Д-р Киро Попов“ и “Медицински Център І Карлово”. Отделните групи съветници запознаха с дарителските си акции на финансови средства, предпазни маски и ръкавици за двете медицински заведения.

Общинският кмет д-р Кабаиванов призова при нередности, неспазване на противоепидемичните мерки и карантина гражданите да подават сигнали в Общината или на Полицията. Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведените с акт на министъра на здравеопазването или директор на РЗИ противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 5000 лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лева.

Старейшините спазиха необходимите саниторно-хигиенни изисквания и бяха с предпазни маски и ръкавици по време на заседанието. Дневният ред включваше 27 докладни записки. Сред гласуваните решения за тези за финализиране на процедурата по ликвидацията на „Медико-техническа лаборатория 1-Карлово“ и преобразуването на калоферското училище“Христо Ботев“ от средно в основно.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче