Секции

19 April 2024 05:30

Откровено с

НМ„Васил Левски“ е тазгодишният носител на Наградата на Карлово (видео)

Национален музей „Васил Левски“ е носител на Наградата на Карлово за 2020 година. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на директора на музея Дора Чаушева на официална церемония, проведена в Лятното кино на града.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“ изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от община Карлово. Носителят се определя от Комисия назначена със заповед на кмета на общината и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. Тя е израз на почит и преклонение пред неговото дело.

Национален музей „Васил Левски“ е културна институция, пазител на историческата памет за най-великия българин и проводник на духовни ценности. Родната къща на Апостола е възстановена и превърната в музей през 1937 година. От 2007 година музеят е един от първите български обекти със „Знак за европейско наследство“ на Европейската комисия. Музеят развива дейност не само свързана с многобройни посещения на място /повече от 50 000 туристи годишно/, но и различни културни и научни прояви, национални чествания на Васил Левски, ежегодни изложби както в страната, така и в чужбина, участва в съвместни изложби с други музеи. НМ „Васил Левски“ развива научна дейност и организира конференции, докладите и презентациите от които са издадени в повече от 10 сборника. През 2019 година музеят е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката на Народното събрание. В началото на тази година музеят издава сборник с нови документи за Васил Левски, открити в Истанбулския музей. През 2020 година директорът на музея Дора Чаушева е отличена от Министерството на културата с награда „Златен век“. Знаково място не само за град Карлово, но и за България.

За носители на Наградата на Карлово бяха номинирани още: Мария Сюпюрдекова – фотограф, Румен Стоянов – артист от театър „Елена Снежина“ към НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ и Анита Илиева – художествен ръководител на вокална група „Карловойс“.

В церемонията по връчване Наградата на Карлово участва Военният духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада. Вечерта завърши със спектакъл на Ансамбъл „Българе“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче