Секции

29 March 2024 09:43

Актуално

28 години от създаването си чества 61-ва Стрямска механизирана бригада (видео)

С тържествено приемане на строя започна церемонията по честване на 28 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Дислоцираното в Карлово и Казанлък военно формирование е наследник на бойните традиции на 21-и, 23-и и 28-и полкове и на 11-та танкова бригада.

„Трябва да си припомним, че сме част от два гарнизона с традиции от 1904 година и на нашите предци, които са водили боевете за независимостта и единението на България“- каза в официалното си слово командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. „Носим службата си ежедневно с отговорността пред обществото. Военослужещите го доказват със своите действия и извън самата служба“- подчерта той и припомни, че редица са примерите на доблест, които са носители на приза за достойнство и чест за спасяване на човешки живот, както и за подпомагане на населението през изминалите месеци. Командирът припомни, че по време на коронавирус пандемията военнослужещите са изпълнявали своите ежедневни задължения и са успели да съхранят бойни си потенциал. „Бригадата е едно семейство и всички ние сме достойни да бъдем част от него“- каза в заключение бриг. ген. Дешков

„Ако по време на борбата за национално освобождение нашият край е бил сърцето и умът на революцията, днес вие сте ядрото на българските сухопътни сили“- каза в приветствието си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Кметът отбеляза, че всичко, което се случва в община Карлово става благодарение и на 61-ва Стрямска механизирана бригада. „В нейните редици са достойни мъже и жени, достойни българи. Нека името на 61-ва бригада да звучи високо, гордо и чисто“

По време на тържествената церемония бяха наградени отличилите се военни и цивилни от бригадата.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Знеполският епископ Арсений заедно с карловски духовници и сподели, че няма по-храбри от българските воини, като благослови да е успешна службата им под бойните знамена.

След тържествения марш на военослужещите от 61-а Стрямска механизирана бригада, празничното настроение бе обогатено от концерта на Военния духов оркестър и вокална група „Карловойс“.

Честването завърши с демонстрация на способностите на военнослужещите на бригадата. Те показаха бързина, ловкост, сила и балансираност в резултат на своята физическа натренираност и алпийска подготовка, които са важни предпоставки за качественото изпълнение на воинската служба.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче