Секции

19 April 2024 10:59

Актуално

С тържествена заря и гирлянд на признателност в Карлово бе отбелязана 184-тата годишнина от рождението на Васил Левски (видео)

С посрещане знамето на Карловския революционен комитет и приемане от президента Румен Радев на почетния строй на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада започна тържествения митинг по повод 184-тата годишнина от рождението на Васил Левски.

Церемонията се проведе на едноименния площад в присъствието на стотици граждани, политици и общественици.

"Тази вечер цяла България гледа нас, това е чест и отговорност"- каза в речта си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той припомни за развитието града и региона от началото на 18 век. Карловци са искали да видят отечеството си свободно и в тази среда се ражда Апостола. Най-свидният син на България е закърмен и с идеите на европейските мислители. Левски е дълбоко вярващ монах, но и вярващ в равенството и вишегласието, отбеляза още д-р Кабаиванов. "Всяко едно поколение има своя разказ на Левски. Той ни е необходим и трябва да го продължим в разговор за България. От него ще произлязат целите и идеите за развитието на нацията ни"- подчерта общинският кмет.

Тържествено слово произнесе и президентът на България Румен Радев. "Левски проправя пътя на свободата за всички нас"- каза той. По думите му, Левски е месията на националната революция. Важни са духът и кредото на Апостола, а те не са в паметниците. "Настана време да сбъднем мечтаната република на Апостола"- каза в заключение президентът Радев.

Бяха поднесени гирлянд на признателност, венци и цветя в чест на бележитата годишнина от рождението на Апостола.

Тържественият митинг завърши с красива заря.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче