Секции

24 April 2024 01:00

Актуално

С тържествена заря-проверка в Климент отбелязаха 113 години Независимост на България (видео)

С тържествена заря-проверка в Климент бе отбелязана 113-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България и 445 години от основаването на селото.

Честването за 15-та поредна година тук започна с приемането на почетния строй на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

„Днес климентци свеждаме глави пред своите герои“- каза в словото си кметът на селото Мано Манов. „Историята помни 73-та юначни мъже и една славна девойка, които платиха тежкия кръвен дан на село Климент. Помни почернените къщи, изстрадалите майки и опечалените 62 вдовици понесли на ръце своите 143 невръстни сираци“- отбеляза той и подчерта, че те са символ на величието на човешкия дух, на любовта към родината и дълга към отечеството.

„За да се случи Независимостта са били необходими умни хора на кормилото на българската държава“- открои в речта си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Те правят възможно на 22 септември 1908 година в знаковата църква „Свети 40 мъченици“ да бъде прочетен манифестът от княз Фердинанд и целият свят да научи, че България обявява своята независимост“. По думите на общинския кмет, те са мислили най-вече за България и по-малко за себе си и това е важният извод, който трябва да се извади в навечерието на празника.

Церемонията продължи с тържествена проверка и минута мълчание в памет на героите, дали живота си за свободата на отечеството. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност на паметника на загиналите климентци през Страшното, Балканската, Първата и Втората световни войни. В края на честването нощното небе над селото бе озарено от впечатляваща заря.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче