Секции

29 March 2024 13:42

Откровено с

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Героите на България не са "някакви хора", достойни ли сме за тях (видео)

Кулминацията в честванията на 146 години от Априлското въстание в Клисура започна в 10:30 часа с музикална програма на Мъжката вокална група за патриотични песни при НЧ“Развитие 1895“-гр. Стражица и поетичен рецитал на актьора Ивелин Керанов.

Тържествено слово произнесе кметът на Клисура Генка Тодорова. „В такива дни родолюбивото чувство се пробужда в нас, за да ни припомни как нашето страдално Отечество намери сили и дързост да поведе борба и да счупи оковите на жестоката турска робия.“- посочи тя и подчерта, че „свързваме Панагюрище със сърцето на въстанието, Копривщица с първата пушка, а Клисура с Боримечката и безкористната му саможертва.“

Официален гост на тържеството бе вицепрезидентът на България Илияна Йотова. В речта си тя припомни, че героите на националноосвободителното движение имат своите имена - Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Никола Караджов. За нас, българите, героите на България не са "някакви хора", каза вицепрезидентът. В речта си тя каза, че дългът, любовта към Отечеството и безсребърничеството са водили тези млади хора с бъдеще, с възможности, да захвърлят всичко и да отидат на битка. Днес ще сведем глава пред подвига на нашите герои и в тази малка минутка трябва всеки от нас да си зададе въпроса достойни ли сме за тези хора“- подчерта Илияна Йотова.

Честванията продължиха с историческата възстановка на моменти от Априлското въстание от 1876 година с участието на местни самодейци и членове на Национално дружество "Традиция".

Програмата ще завърши с народно веселие с оркестър „Калофер“ от 17 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче