Секции

25 April 2024 11:16

Изкуство и традиции

На Гергьовден войняговци честват своя първи учител Левски (видео)

По традиция на Гергьовден войняговци честват своя любим учител Левски. Днес се навършват 158 години от главяването му за първи даскал в селото.

Тук е жива паметта за делото му. Той учи малките на четмо и писмо, а големите на революция и Войнягово става съкровена част от живота му.

Двойният празник започна с литургия в храм "Свети Димитър" и водосвет за здраве и благоденствие. Честването на бележитата годишнина пред емблематичното килийно училище музей, съхранило ценни експонати от онова време, уважиха ръководни представители на община Карлово, общински съветници, жители и гости на селото.

Тържествени слова произнесоха кметът на Войнягово Тодор Танковски, зам.-кметът на община Карлово Антон Минев и народният представител в 47-ия парламент Веска Ненчева.

Стефан Караиванов – родственик на Левски, подари специално издание за деца и ученици с илюстрации за Левски на местното читалище и на кмета. Книгата е по спомени на първия братовчед на Апостола на свободата Васил Караиванов. Неин автор е Петър В. Караиванов.

Малките възпитаници на войняговската детска градина и ФС“Гергьовска китка“ при НЧ“Васил Левски-1900г.“ вплетоха по неповторим начин уникалността и съкровеността на стихове, песни и хора в тържествената атмосфера на честването.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче