Секции

20 April 2024 07:58

Изкуство и традиции

С множество прояви Карлово отбеляза лавандуловия фест (видео)

По традиция с питка и шарена сол за 8-а година Фестивалът на етеричномаслените култури посрещна гостите си в лавандуловите поля на Николай Калеев край Карлово.

Очаровани от чудните гласове на местните фолклорни самодейци и в ритъма на характерните за празничния ден народни хора, туристи от страната и Европа се включиха в ритуала по жънене на лавандула.

Те научиха още как се отглежда станалата част от поминъка на хората от този край етеричномаслена култура.

Празничното лавандулово шествие, предвождано от Феята на лавандулата Емили Подгорска и Царицата на розата Миглена Мандраджиева украси пл.“20-ти юли“.

Тук фолклорните състави от Карлово, Сушица, Баня, Ведраре, Каравелово, Васил Левски, Слатина, Столетово и Горни Домлян вплетоха традиция и пъстрота, талант и настроение в празничното фолклорно надиграване.

Празникът на лавандулата се пренесе в Бухаловия хан, където мнозина минаха през Еньовия венец за здраве и късмет.

Гостите на Карлово усетиха душата на хляба и се заплениха от неговия неподправен вкус по лавандулово време в организираната демонстрация на обичая в Историческия музей.

Сред многобройните прояви на 8-то издание на Фестивала на етеричномаслените култури бяха демонстрации на лавандуловарене и дегустация на продукти от лавандула.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче