Секции

28 March 2024 15:16

Актуално

С тържествена заря Карлово отбеляза 185 години от рождението на Левски (видео)

Посрещането на знамето на Карловския революционен комитет и приемането на строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада от президента на България Румен Радев постави началото на тържествения митинг по повод 185-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

„Днес изразяваме синовната си почит и преклонение пред Васил Левски“ – каза в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Днес продължаваме разказа за саможертвата, разказа за съвременна България, за която Апостола и неговите съратници се бореха“- отбеляза той. По думите му, в началото бе Карлово, тук Левски се ражда и се образова. Тази среда направи от Васил карловеца Апостола на свободата. „За нас той днес е висша форма на родолюбие и саможертва. За съвременниците си той е бил изключително дисциплиниран, отдаден на делото си.“. Кметът припомни, че според Иван Вазов, Левски притежава непоколебимост, твърдост и постоянство и днес той ни дава най-важните напътствия и съвети. „В тефтерчето на Левски пише, че трябва да съхраним храма на българската свобода и независимост. Апостола ни остави живи завети, очакващи разум и отговорност от държавните и политическите мъже. България заслужава сигурност и стабилност“- подчерта д-р Кабаиванов.

„Дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение“- каза в речта си президентът на България Румен Радев. „Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни, това е и спасителният път за България.“ Държавният глава посочи, че Апостолът е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили. Той припомни какво пише Левски в писмото си до Любен Каравелов - "българите да живеем свободно в земята си, там, където живее всеки българин - България, Тракия и Македония". По думите му, за да разберем Левски не е достатъчно просто да четем биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян, „трябва да усетим гнева срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и навсякъде приет.“. Затова трябва "да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят своя път към свободата"- каза още Румен Радев.

Мнозина дойдоха да почетат паметта и делото на Апостола на свободата на едноименния площад в града. Сред тях бяха представители на държавни, общински и неправителствени институции, военни, духовници и граждани.

Честванията завършиха с поднасяне на гирлянд на признателността, венци, цветя и тържествена заря.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче