Секции

19 April 2024 16:23

5067 кандидат-студенти са се записали до момента за редовната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“

thumb_gallery_putoДо 11 юли продължава приемът на документи за желаещите да участват в общото класиране единствено с оценки от матури

Общо 5067 души са подали до момента кандидатстудентски документи за обучение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, от които 2967 ще са заявили участие в редовната кандидатстудентска изпитна сесия, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Тя припомни, че срокът за записване бе от 17 юни до 2 юли, и обясни, че се удължава до 11 юли периодът на прием на документи за кандидатите, които ще участват в общото класиране само с оценки от държавни зрелостни изпити. Записването ще става единствено в Университетския информационен център в Ректората на ул. „Цар Асен“ №24, в делничните дни.

265 кандидати, издържали изпит на предварителна сесия с оценка най-малко „Много добър 5.00“, вече са се записали като студенти на ПУ „Паисий Хилендарски“ в посочена от тях специалност. Най-голям брой – 40, са избрали бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“ на Факултета по математика и информатика, 15 човека са се записали да следват „Медицинска биология“. И двете специалности са сред най-новите и най-желани във висшето училище. 

С получените положителни оценки от всички предварителните изпити кандидатите могат да участват в общото класиране. Ако полученият резултат не ги удовлетворява, те могат да се явят отново на същите изпити по време на редовната сесия. При формирането на бала за класиране се взема по-високата от двете оценки, припомниха от висшето училище.

От утре, 5 юли, до 11 юли ще се проведат общо 18 изпита в редовната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“. На 5 юли е насрочен изпитът по английски език – за него са се записали 300 души. В същия ден стартира и комплексният изпит по физическо възпитание, който ще продължи и на 6 юли, като в него ще се включат 212. На една дата – 6 юли, са и изпитите по география на България, биология и теология, в тях ще участват съответно 149, 77 и 16 души. В най-мащабния изпит – по български език, на 7 юли знанията си ще покажат 1379 човека. На следващата дата, 8 юли, на изпита по математика ще се явят 159 кандидати. За теста по история, насрочен на 9 юли, са заявили участие 296 души.

По 5 предмета ще изпитват на 10 юли – испански език, френски език, информатика, психология и физика, като за последната дисциплина е предвиден тест със събеседване. На 11 юли също ще се състоят 5 изпита – по новогръцки език, немски език, химия, изобразително изкуство и музика.
По традиция трите кръга на изпита за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през септември. Тази година насрочените дати са 12, 13 и 14 септември.

Информацията за поименното разпределение на кандидат-студентите по сгради и зали ще се публикува в сайта на университета и на информационни табла пред Ректората и Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ в деня, предхождащ съответния изпит.

В деня на изпита кандидатите са задължени да носят личната си карта и компютърната разпечатка с входящия номер. Началото на всички изпити е 9:00 ч. Проверката на говорните и комуникативните способности ще се проведе по време на кандидатстудентските изпити от 5 до 11 юли включително – от 14:00 до 17:00 часа в Ректората. За нея са подали документи 1420 човека.

Акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий хилендарски“ през новата академична 2014/2015 година е 3832 места в бакалавърски и директни магистърски програми. В това число не влиза приемът на нови студенти във филиалите на Пловдивския университет в Смолян и Кърджали и в Техническия колеж в Смолян.


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче