Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

09 April 2020 00:42

Търсят гроба на Апостола от храма до Кюлюците

Една от най-големите мистерии в българската история е къде се намират костите на Апостола на свободата Васил Левски. И днес кънтят думите му: "Ако ме обесят, поне гробът ми ще остане в България и всякой ще го знае". 144 г. по-късно обаче още не знаем истината.

Гробът на Васил Левски се намира в градинката срещу Софийската математическа гимназия, близо до Сточна гара, обяви преди дни криминалистът подполковник Венцислав Радков. Според него Апостола е погребан в т.нар. "Позорни гробища" - Кюлюците.

На 18 февруари 1873 г., вторник, присъдата е изпълнена. Бесилката е издигната в София на мястото, където днес е паметникът "Левски". Тялото е останaло да виси до залез-слънце. Според султански указ то е можело да бъде взето от народа, на който принадлежи. Но тъй като никой не е смеел да го прибере, е било погребано от роми в т. нар. Позорни гробища, Кюлюците, днешната софийска Математическа гимназия.

През 1937 г. във в. "Мир" излиза статията: "Де са костите на Левски?". В нея Мария Поппавлова разказва тайна, споделена на смъртното ложе от съпруга - Ботевия четник Илия Джагаров. Той изровил трупа на Левски заедно с епитропа Христо Хамбарков. Погребахме го в църквата "Св. Петка Самарджийска", вляво от олтара, разказва Джагаров.

Разкопки в малката църквичка до днешния ЦУМ започват едва през 1956 г. Две седмици по-късно е открит прословутият скелет с инвентарен номер 95, на 80 см дълбочина, под пода на храма. Покрай останките възникват спорове между учени в БАН, които се водят и до днес. Едните твърдят, че става въпрос за кости на византиец. Другите са категорични, че останките са на Левски.

Скелет номер 95 обаче е безследно изчезнал. Поради липсата на откритите кости и невъзможността да се направи ДНК експертиза се създават нови и нови версии

Една от версиите за гроба на Левски е на покойния писател Николай Хайтов. Той твърди, че е погребан в т. нар. малка "Св. Петка".

Съществува и конспирационна теория, поддържана от сина на Хайтов - Александър. Според нея скелетът с инвентарен номер 95, намерен в малката "Св. Петка", действително е бил на Левски. По нареждане на ЦК на БКП обаче е унищожен, за да се потисне национализъм, който може да се надигне у българите.

Пророчицата Ванга пък разкрила пред близък приятел, че костите на Дякона са под църквата "Св. Николай Чудотворец" срещу митрополията.

Намерят ли се костите на Апостола, България ке тръгне нагоре, казва пророчицата Ванга. Търсенето продължава./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче