Секции

20 April 2024 10:30

Машинното гласуване - мисия невъзможна

На предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да има достатъчно машини за машинно гласуване. Това става ясно от проучване, което служебният кабинет е направило.

След заседанието на служебния кабинет правителственият говорителят Ирина Белчева обясни установеното до момента.

"В хода на своя ангажимент, като координиращ орган по организирането на изборите, на 26 март правителството чрез дипломатическите мисии се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Проучването беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне на комисията в тази нелека задача", каза Белчева.

Допитването на кабинета установило, че няма откъде да се вземат машини за вота на 26 март.

"В Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение. Във Франция то е частично и експериментално. В Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини – защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в него”, допълниха от служебния кабинет.

Върховният административен съд излезе с решение, което задължава ЦИК да осигури машинно гласуване във всички избирателни секции на предстоящия вот. За целта машините трябва да са у нас до 10 март, а от Централната комисия се зарекоха, че ще осигурят машини./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има три неща, които стават по-ценни с времето: старо дърво за горене, стари книги за четене и стари приятели за забавление.


Хенри Форд