Секции

20 May 2024 03:13

10 ч. на бюрото ни състаряват с 9 години

Над 20 процента от жените откриват първото сребро в косите си под 30-те. И макар това да не е пряк признак на стареене, силно влияе на психиката. Всъщност както и началните бръчици около очите. Малцина от нас обаче се замислят, че някои безобидни навици ускоряват биологичния часовник. При това, за разлика от белите коси, с тях стареем много по-бързо. Освен интензивния загар има още няколко неща, които трябва да избягваме, за да не ни се наложи скоро да търсим еликсира на младостта.

Според учени от Университета в Калифорния един от тях е застоялият начин на живот. Те са публикували статия, според която липсата на движение ускорява стареенето на клетките. При това скоростта му е впечатляваща - жена, прекарваща по 8-10 часа пред компютъра, може да изглежда с 9 г. по-голяма от биологичната си възраст. Но не се панирайте - достатъчна е 30-минутна разходка дневно и малко стълби пеш, за да постигнете обратният ефект.

Честата употреба на алкохол също може да има пагубни последствия върху външността ни. Особено силно напитките влияят върху кожата и косата. Ако на 20 имунната ни система се възстановява доста бързо, а ние не виждаме последствия от махмурлука, то над 30 и 40 г. с труд ни спасява бързата помощ на овлажняващите маски. Доказано е също, че и дамите, които не близват капка алкохол, по-рядко страдат от целулит и дълго съхраняват високата влажност на кожата.

Глобално изследване сочи, че голяма част от жените изпитват трудност с концентрацията на вниманието и колосално стресово натоварване. Това води до постоянно чувство на умора и като следствие до бързо стареене. И обратно - доброто настроение и позитивният психологически заряд след напрегнати дни се отразяват на еластичността и тонуса на кожата.

Има и една техническа причина за преждевременен презрял вид - смартфоните и мобилните устройства, които използваме не само ежедневно, но и ежеминутно. Синьото излъчване на телефоните и компютърните екрани води до ранно фотостареене - разрушаване на колагена. Оттук и мрежата от ситни бръчици върху лицето, и пигментните петна. Има и още един страничен ефект от джаджите - увисналият контур на лицето и шията при 77 на сто от притежателките на смартфони. Това се случва, понеже прекарваме голяма част от времето, наведени над месинджъри и акаунти в социалната мрежа./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче