Секции

28 March 2024 21:49

Ето ги водачите на листи на ГЕРБ и БСП

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова влизат в челен сблъсък на извънредните парламентарни избори на 26 март. Двамата ще водят листите в столичния 25 МИР. Това е най-големият избирателен район в София, от който са избирани най-знаковите депутати и министри, съобщава "Епицентър".

Председателят на ГЕРБ ще бъде първи и в листата в Пловдив град, където ще се изправи срещу социолога проф. Иво Христов, който е едно от новите лица на БСП. Той е представител на „гражданската квота“ и е поканен на оглави листата лично от лидера на червените Корнелия Нинова.

В Пловдив-област един срещу друг ще застанат бившият шеф на ВВС и бивш началник на отбраната ген. Константин Попов и социалистът Георги Търновалийски.

Цветан Цветанов ще води традиционно и във Велико Търново, и в Благоевград. В старата столица той ще се изправи срещу Весела Лечева, а в Благоевград – срещу легендарния журналист Тома Томов от Гражданската квота на БСП.

Бившият финансов министър Владислав Горанов ще води 24-и МИР, където ще се изправи срещу легендата на БСП проф.Стефан Данаилов. Финансовото острие на ГЕРБ ще води и втора листа - в Силистра, където срещу него БСП изпраща едно от младите си и надеждни лица Стоян Мирчев, бивш депутат, син на социолога Михаил Мирчев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев ще води на листата на ГЕРБ в Габрово. Там той ще премери сили с организационния секретар на БСП Кирил Добрев. Дончев ще е първи и в 23-и МИР в София, където социалистите определиха Жельо Бойчев за водач на листата си.

Едно от най-доверените лица на Бойко Борисов – Красимир Велчев, вероятно ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Перник. Там той ще води битка със социалиста Станислав Владимиров, който е едно младите лица на БСП. Велчев ще бъде и втори и в столичния 25-и МИР.

Във Варна от ГЕРБ ще се яви бившият регионален министър Лиляна Павлова, където застава лице в лице срещу водача на листата на социалистите проф. Стефан Данаилов, единственият в БСП, който води и втора листа.

В Бургас водач на листата на бившите управляващи ще е Ивелина Василева, която беше министър на екологията. Срещу нея ще се изправи социалистът икономист Петър Кънев.

В най-трудния район - Кърджали, ГЕРБ отново издигна Цвета Караянчева, която ще се изправи срещу Александър Симов, едно от новите лица в листите на БСП.

В Русе бившият депутат от ГЕРБ Пламен Нунев ще има за свой основен противник Крум Зарков от БСП, един от младите членове на ИБ на БСП.

Интересна ще бъде битката в Хасково, където опонентът на бившия икономически министър Делян Добрев ще бъде топжурналистката Елена Йончева от Гражданската квота на БСП. Доскоро журналистката бе прессекретар на президента Румен Радев, но Корнелия Нинова успя да я убеди да поведе социалистите в Хасково.

В Сливен битката ще бъде основно между бившата земеделска министъра Десислава Танева и енергийния експерт на БСП Таско Ерменков.

Бившият депутат от Благоевградска област Криситян Вигенин този път е водач на листата на БСП в Ямбол. Той той ще се изправи срещу едно от новите лица на ГЕРБ – лекарят Юлиян Папашимов, който в момента е общински съветник.

„Енергийна“ ще бъде битката в Стара Загора, където ще премерят сили бившата министърка на енергетиката в кабинета „Борисов“ 2 Теменужка Петкова и ексминистърът и икономически експерт на БСП Драгомир Стойнев.

Бившият кмет на Община Георги Дамяново Дилян Димитров ще поведе ГЕРБ в Монтана срещу бившия зам.-министър Атанас Костадинов, който води листата на социалистите.

Странен е фактът, че от ГЕРБ все още имат колебания кой да води листата им в Плевен. Сред сигурните имена като водачи, тази сутрин Цветан Цветанов не спомена бившата председателка на Народното събрание Цецка Цачева. Поради тази причина, към този момент не е ясно кой ще бъде основният опонент на социалиста Васил Антонов.

Към този момент не е известно публично кои ще бъдат водачите на депутатските листи на ГЕРБ в Добрич, Разград, Шумен, Търговище, Смолян, Видин, Враца, Ловеч, София – област, Пазарджик, Плевен и Кюстендил.

Всички партийни централи заседават и правят окончателни подредби на листите си

Окончателните списъци ще станат ясни в неделя. Крайният срок за регистрация на листите в РИК изтича в понеделник./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче