Секции

28 March 2024 22:08

Откриха фото изложба за паметника на Васил Левски в Карлово

Фото-документална изложба „Неугасваща памет” по повод 110 години от изграждането на паметника на Васил Левски в Карлово, беше открита днес в Исторически музей – Карлово. Директорът на музея Мария Деанова представи пред присъстващите оригинални книги и документи свързани с изграждането на паметника на Васил Левски в родния му град. В изложбата са показани устави на Ученолюбиво дружество „Васил Левски”, оригинални фотографии на членове на дружеството и комитета по изграждането му, картички и снимки с паметника през годините, документи на скулптора Марин Василев, като оригиналната Грамота, с която цар Борис ІІІ го награждава с Офицерски кръст от ордена на „Св. Александър”, оригинално издание на книгата „Из история на град Карлово” дарена на музея от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и др.

През 1893 г. в Карлово се създава Ученолюбиво дружество „Васил Левски”, като продължител на традициите на Ученолюбивата дружина от времето на Апостола. Една от целите на дружеството е „...Въздигане паметникъ на Народний поборникъ Васил Левски въ родний му градъ Карлово”. На 31 март 1902 г. дружеството става инициатор за създаването на комитет по изграждането на паметник на Васил Левски с председател д-р Васил Генков. Средствата за изграждането му са събрани чрез дарения не само от родолюбиви карловци и жители на околните селища, но и много български граждани от цялата страна и извън нея, държавата също отпуска средства за целта. Първа награда на обявен конкурс за паметник, проведен на 4 май 1903 г., печели младият тогава скулптор Марин Василев, с мото на проекта „Нам свобода и човешки правдини трябват!”.

Полагането на основният камък на паметника става тържествено на 15 май 1903 г. В основите му са зазидани: юбилеен брой от сборник „Василъ Левски”, издаден от комитет „Васил Левски”, шише с карловско розово масло и специален тържествен Акт, подписан от българския княз Фердинанд І, министрите от правителството, местни управници. Скулпторът Марин Василев завърша паметника през 1905 г. и през юни 1907 г. е монтиран на площада в Карлово.

На откриването на изложбата в Историческия музей присъстваха кметът д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, директорът на Национален музей „Васил Левски” Дора Чаушева, инж. Христо Войняговски – един от кметовете на община Карлово през годините, родолюбиви граждани на Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче