Секции

28 March 2024 11:02

Хиляди почетоха виното и любовта на Манастирска поляна в Сопот(СНИМКИ)

Хиляди местни и гости на Сопот се събраха вчера на Манастирска поляна, за да отдадат почит на виното и любовта. На 12-я Старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов” старт даде кметът Деян Дойнов. Облечен в тракийска носия, яхнал кон тежковоз, градоначалникът поведе шествието, сред което бяха и кукерите от Отец Паисиево и Христо Даново.

Кметът и тазгодишният Цар на лозята-актьорът Тончо Токмакчиев, традиционно зарязаха лозята и пожелаха да е берекетна и благодатна годината. На сцената Токмакчиев и колежката му Катето Евро връчиха наградите на победителите в различните конкурси-за най-млада двойка, сключила наскоро брак, за най-хубаво домашно вино, за най-добър любовен стих.

Престижната награда за най-хубав Вазов мустак бе присъдена на музиканта Етиен Леви. Призът за най-добро домашно червено вино спечели Васил Гайтанджийски, а за бяло-Христо Славчев. На-млада брачна двойка стана семейство Вълкови, а наградата за най-добро домашно мезе отиде при двама майстори-прочутият в Сопот ножар Стефан Градинаров, който сготви вкусно чеверме и Иван Вангов с бабек, от който журито си облиза пръстите.

Веселието продължи до късно с ритуалните игри на кукерите, които прогониха злото и посрещнаха пролетта, с невероятните звучи на гайдарите от Асеновград, с танците и песните на оркестър „Елит” и фолк дивата Емилия.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче