Секции

28 March 2024 12:40

Доц. Кирчо Атанасов, общински комитет „Васил Левски“: Националната ни идентичност е толкова избледняла и протрита, че се държи само на тънък конец

Българската национална идентичност е толкова избледняла и протрита, че се държи само на един тънък конец. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив доц. Кирчо Атанасов, председател на общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив.

По думите му усилията за обучение в патриотизъм трябва да са насочени към младите хора. „Децата имат интерес към историята и от нас зависи да им обясним правилно. Тогава те поемат знания. Няма как малките деца и ученици да знаят кои са българските народни будители и апостоли. Те трябва да го научат от нас и този процес да се повтаря всяка година, отново и отново“, коментира Атанасов.

Той смята, че изтъняването на националната ни идентичност се дължи на безхаберието на управляващите, за които историята и патриотизма са на заден план. „Този въпрос за изтънялата национална идентичност става все по-важен на фона на всички събития, които са около нас. Трябва да надграждаме и да обръщаме внимание на своята история, на своята памет. Забравяме, че човешкият фактор е най-ценен.

Ние нямаме нефт, диаманти, но имаме чудесен човешки потенциал. Това са талантливи млади хора, на които трябва да се даде алтернативата, да им повтаряме, че са българи и те да се гордеят с това“, посочи доц. Кирчо Атанасов. На въпрос дали младите хора оценяват същността на делото на националните ни герои, той даде пример с проект „Народните будители и аз“, който се провежда за седма поредна година.

„Цели паралелки ученици участват в този проект. Досега за всичките седем години са участвали над 56 000 ученици от Пловдивска област, от Пазарджишка облсст и от София. Това показва, че има деца, които вървят напред когато им се даде алтернативата“, подчерта Атанасов./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче